Tgrt Haber

Son dakika! Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan Ukrayna açıklaması: İşgal planımız yok

25 Şubat 2022 13:19 - Güncelleme : 25 Şubat 2022 15:51
Son dakika! Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan Ukrayna açıklaması: İşgal planımız yok

Son dakika haberi: Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, düzenlediği basın toplantısından Ukrayna işgaline ilişkin açıklamalarda bulundu. Bir işgal planının olmadığını belirten Lavrov, "Bizi işgalcilikle suçlayanlar kendi geçmişlerine baksın" dedi. Zelenskiy'nin görüşme talebine ise Kremlin'den 'not ettik' şeklinde cevap geldi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dün sabah saatlerinde Ukrayna'nın birçok noktasını koordineli bir şekilde hedef alan askeri operasyonun düğmesine basmıştı. Rusya'nın yoğun saldırıları ikinci günde de devam ediyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Ukrayna işgali ile ilgili bir açıklamalarda bulundu.

Lavrov'un açıklamaları şöyle:

''Biz Ukrayna'yı işgal etmiyoruz. Biz Ukrayna'da yaşayan herkesin haklarını kullanmasını istiyoruz. Herhangi bir baskı olmaksızın yaşamalarını istiyoruz. Ukrayna halkı yeterince acı çekti. Kimse Amerikan ordusunun orada olmasını istemiyor. Biz her zaman diplomatik çözümleri savunduk ve bizim görevimiz diplomatik çabaları sürdürmekti. Minsk'te nelerin yapılması gerektiği söylenmişti ve bu kararları değiştirmek istediler. Toprak bütünlüğünün sağlanması gerekiyordu. Bu bölgelerin Rusya ile ekonomik bağları var. Bunlar önemli konular. Ateşkes olması lazım. Ekonomik engellerin kaldırılması lazım ve aynı zamanda seçimler de Ukrayna'da doğru koşullarda olması gerekliydi ki bu taleplerimiz reddedildi. Batı bizi dinlemedi.''

''MÜZAKERE İSTEDİK''

''Batı anlaşmaları bozdu. Biz müzakerelerin yapılmasını istedik. Aynı zamanda bir de Rusya suçlandı. Batılı mevkidaşlarımız aslında ne yaptıklarını biliyorlar. Ukrayna'ya gönderilen Rusya sözcüsü müzakereleri sürdürüyordu. Rus okulları, kiliseleri, gelenekleri yok edilmeye çalışıldı. Ukrayna ordusu ateşkes yaptığında silahlar bırakıldığında müzakereye hazırız. Ukrayna halkının zaten bu fırsatı olacak, kendi geleceklerini kendilerini belirleme hakları olacak.''

CNN'İN GAZETECİSİNE SERT TEPKİ

CNN muhabirinin "Ukrayna liderliği yerine Rus destekçisi yönetim mi istiyorsunuz?" sorusuna sinirlenen Lavrov'un cevabı sert oldu. "3. kez mi tekrarlayacaksınız soruyu, sanırım beni dinlemek istememişsiniz'' diyen Lavrov, tepkisini şu sözlerle dile getirdi:

''Ben size açıklayayım istersiniz, pek çok kez sanırım duymuşsunuzdur, Başkan Putin, Rusya'nın konumunu çok net açıkladı. Kimse Ukrayna halkını aşağılayamaz. Biz, soykırım yapılmasına izin vermeyeceğiz. Ukrayna'da Kiev rejimi Batı kontrolü altındadır. Kültürü daha ileri taşıdıklarını öne sürüyorlar. Lütfen Putin'in açıklamalarını okuyun. Sivillere zarar gelmeyecek dedik. Ukraynalılara zarar vermeyeceğimizi açıkladık. Halka karşı ateş açmayacağız dedik. Ben de sormak istiyorum, bu konuya daha önce değindim, neden batı medyasından olanlar gerçeği olduğu gibi yansıtmıyor? Ukrayna'nın batı kontrolünde olan bölgelerinde neler olduğunu neden göstermiyorsunuz. Donbass'ı ziyaret ettiniz mi? Okulların durumunu, çocukların nasıl hayatını kaybettiğini gördünüz mü? TV'lerinizde hiç yansıttınız mı? Teşekkür ediyorum.''

KREMLİN'DEN AÇIKLAMA

Kremlin Sözcüsü Peskov, "Zelenskiy'nin görüşme talebini not ettik" dedi.

"Putin ile Zelenskiy arasında bir temas olasılığı konusunda bir yorumda bulunamayız" diyen Peskov, "Elbette Zelenskiy'i Ukrayna Devlet Başkanı olarak tanıyoruz. Kiev'den beklentimiz aynı, duruşumuzda değişiklik yok" ifadelerini kullandı.

Peskov ayrıca, Batı'nın yaptırımlarına mütekabiliyet esasına uygun olarak karşılık vereceklerini söyledi.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...