Tgrt Haber

Libya ve Türkiye arasındaki anlaşma Yunanistan'ı tedirgin etti! Basın endişeleri yazdı

04 Ekim 2022 11:35 - Güncelleme : 04 Ekim 2022 12:03
Libya ve Türkiye arasındaki anlaşma Yunanistan'ı tedirgin etti! Basın endişeleri yazdı

Türkiye'den üst düzey heyetin Libya'ya ziyareti ve iki ülke arasındaki 'hidrokarbon arama anlaşması' Yunanistan'ın endişelenmesine neden oldu, bu endişe basına yansıdı.

Geçtiğimiz gün Türkiye​'den üst düzey bir heyet Libya​'ya ziyarette bulundu. Bu esnada Libya'daki siyasi geçiş süreci ve ikili ilişkiler ele alındı. Heyette Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu​, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar​, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın yer aldı.

Türk heyetin Libya ziyareti, Yunanistan​'ı bir hayli tedirgin etti, ülkenin endişesi basınına yansıdı. Yunan basınından Bakan Çavuşoğlu'nun ziyaretinin Atina'da endişeye neden olduğunu yazdı. Kathimerini'nin haberinde, "Kuzey Afrika ülkesi Libya'nın, Yunanistan ve Güney Kıbrıs'ın itiraz ettiği tartışmalı 2019 deniz sınırı anlaşması temelinde, Türk şirketlerine arama ruhsatı vermesi olasılığı, Atina'da endişeye neden oldu" ifadelerine yer verildi.

Kathimerini'ye konuşan bir diplomatik kaynak, ''Yunanistan'ın egemenlik haklarını, başta BM Deniz Hukuku Sözleşmesi olmak üzere uluslararası hukuk temelinde savunacağını, ülkenin müttefikleri ve ortaklarının konuyla ilgili bilgilendirildiğini'' söyledi.

Libya ve Türkiye arasındaki anlaşma Yunanistan'ı tedirgin etti! Basın endişeleri yazdı

İKİ ÜLKE ARASINDA KRİTİK İMZA

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Petrol Bakanı Muhammed Avn, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada, petrol çıkma ihtimali olan bölgelerin yüzde 40’ında henüz arama faaliyeti yapılmadığını belirtmişti. Avn açıklamasında, "Söz konusu bölgelerin içinde, Libya-Türkiye Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması Anlaşması kapsamında Libya’nın payına düşen bölgeler de yer alıyor” ifadelerini kullanmıştı.

Türk heyetin ziyareti sırasında, imzalanan hidrokarbon muhtırasına ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Çavuşoğlu, "Biraz önce imzaladığımız hidrokarbon anlaşması hem karada hem denizde ve yetki alanlarımızda kazan-kazan anlayışıyla Türk ile Libya firmalarının birlikte araştırma, sondaj gibi iş birliğine gitmesini hedefliyor" dedi.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...