Tgrt Haber

Lübnanlı din adamından Hristiyan tarihçiye tokat gibi Osmanlı cevabı

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: Anadolu Ajansı
22 Ocak 2024 10:57 - Güncelleme : 22 Ocak 2024 11:39

Lübnan Müftülüğü İslami Vakıflar Genel Müfettişi Dr. Usame Haddad, katıldığı seminerde Osmanlı Devleti'ne yönelik eleştirilere cevap vererek, "Osmanı Devleti Filistin'in onurunu Müslüman ve Hristiyanı ile savundu" dedi.

Lübnan​'ın başkenti Beyrut​'ta, kentin tarihi ile ilgili düzenlenen bir konferansta Osmanlı Devleti​'nin tarihte bölgye yönelik politikalarına ilişkin tartışma çıktı. Konferansın konuşmacılarından Lübnan Müftülüğü İslami Vakıflar Genel Müfettişi Dr. Usame Haddad, Hristiyan bir tarihçinin Osmanlı Devleti'ni eleştirmesine tepki gösterdi.

Lübnanlı din adamından Hristiyan tarihçiye tokat gibi Osmanlı cevabı

OSMANLI'NIN MİMARİ KATKISINI ÖRNEK VERDİ

Eleştiri üzerine söz alan Haddad, Osmanlı Devleti hakkında sürekli açıklamalar yapıldığını belirterek, "Osmanlı Devleti hakkında olumsuz şeyler duyuyoruz. Her devletin iyi ve kötü tarafları vardır. Allah'u Teala şöyle buyuruyor; bir topluluğa duyduğunuz kin, sizleri adil davranmamaya itmesin. Adaletli olan bu takvaya daha çok yakışandır" dedi

Osmanlı Devleti'nin Lübnan'da günümüze kadar halen halka hizmet veren birçok bina inşa ettiğini hatırlatan Haddad, "Lübnan'da, İçişleri ve Kültür Bakanlığı binasının duvarları, Haoudel Vilayet (Medresesi) ve Patrikiyye, tüm bu duvarlar Osmanlı Devleti döneminde inşa edildi" ifadelerini kullandı.

Lübnanlı din adamından Hristiyan tarihçiye tokat gibi Osmanlı cevabı

Lübnan'da Osmanlı dönemine ait 250 yıllık Baabda Köşkü.

"ADALETLİ OLMALIYIZ"

"Bu devlete (Osmanlı) karşı düşüncelerimizde adaletli olmalıyız" diyen Haddad, "Bazı yerlerde hata yapılmıştır ve bu konuda onları desteklemiyorum. Ancak birçok konuda doğru karar vermiştir. Bu yüzden adaletli olmalıyız" diye konuştu.

Lübnan'ın Osmanlı medeniyetine benzer bir devlet olmasını temenni ettiğini belirten Haddad, sözlerini  şöyle sürdürdü: "Bunun en büyük tanığı da Trablusşam-Akkar'a gidince önünden geçtiğim demir yoludur. Şu anda bomboş. Burası Osmanlılar tarafından yapılmış, Arap ülkelerini birbirine bağlayan demir yolu ağı idi. Adı Hicaz Demiryolu idi. Lübnan, Suriye ve Ürdün'ü birbirine bağlayıp daha sonra Mekke ve Medine'ye kadar uzanıyordu. Ayrıca, Osmanı Devleti Filistin'in onurunu savundu. Bu devlet Filistin'in onurunu; Müslüman ve Hristiyanı ile savundu."

4 ASIR OSMANLI HAKİMİYETİ ALTINDAYDI

Lübnan 16. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu tarafından fethedildi ve 400 yıl Osmanlı hakimiyetinde kaldı. İmparatorluğun I. Dünya Savaşı'nda çökmesinin ardından günümüz Lübnan'ını oluşturan beş vilayet Fransız Suriye ve Lübnan Mandası'nın kontrolüne girdi ve modern Lübnan Cumhuriyeti'nin öncüsü olan Büyük Lübnan bu manda altında kuruldu. II. Dünya Savaşı'nda Üçüncü Fransız Cumhuriyeti'nin Nazi Almanyası tarafından işgal edilmesi bölgedeki Fransız hakimiyetini zayıflattı. Lübnan 1943'te Özgür Fransa'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan etti. 

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...