Tgrt Haber

Macar anlaşması Yunan'da 'gaz' yapacak! Erdoğan’ın diplomasi trafiği sona erdi

Editör: Rümeysa Kaya / Kaynak: Türkiye Gazetesi
26 Ağustos 2023 12:53 - Güncelleme : 26 Ağustos 2023 14:18
Macar anlaşması Yunan'da 'gaz' yapacak! Erdoğan’ın diplomasi trafiği sona erdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Macaristan’daki baş döndürücü diplomasi trafiği tarihi bir anlaşma ile sona erdi. Türkiye ilk kez Macaristan'a doğal gaz ihraç edecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Macaristan’daki baş döndürücü diplomasi trafiği tarihi bir anlaşma ile sona erdi. Türkiye​ ilk kez sınırı olmayan bir ülkeye doğal gaz​ ihraç edecek. Yani enerji güvenliğinde kilit ülke Türkiye Aslında bu tarihi anın ön adımlarını Putin aylar öncesinden verdi. Türkiye ile Macaristan​ arasındaki ilişkilerde sempati üzerinden gelişiyor.

YUNANİSTAN 'TRUVA ATI' DEMİŞTİ

Hatta Orban, önceleri AB ülkeleri tarafından Rusya’nın ‘Truva Atı’ benzetmesi ile eleştirilirken daha sonra Yunan tarafından bu küçümseyici benzetme Türkiye’nin Truva atı şeklinde değişmişti.

Ancak tüm bu manipülatif algıların çıkışı da AB politikalarını tamamen benimsememiş olması ve Rusya Ukrayna savaşına karşı duruşu...

İlişkiler sempati üzerinden gelişiyor. Biliyorsunuz İsveç konusunda AB’ye entegre bir politika izlemedi Türkiye’nin yanında yer aldı. Görüşlerini de açıkça belirtiyor. Orban Almanya’ya rest çekmişti. Bir topluluk içerisinde yer alıyor ama tamamen o anlayşı benimsememiş olması önemli. Zaten eleştiriler benzetmelerde bu noktadan geliyor.

Macaristan doğal gazının yaklaşık %80’ini ve petrolünün %65’ini Rusya’dan alıyor. Rusya ile nedenle denge politikasını çok güzel sürdürüyor.

Rusya dünyada en büyük doğal gaz rezervine sahip bir ülke. Rusya-Ukrayna savaşının çok büyük sonuçları oldu. AB ülkelerinde enflasyon yoktu fakat yüksek enerji faturaları halkı zora soktu.

Rusya Ukrayna savaşı enerjide dünyanın dışa bağımlılığını gözler önüne serdi. Gazın şimdiki teknoloji ile bu kaynağın muadili yok. İlerleyen yıllarda gelişebilir önemini kaybedebilir ama yaşadığımız çağda Rusya gibi enerji bakımından zengin bir ülke restleşmenin çok büyük sonuçları oldu AB ülkeleri için.  

Macaristan’ın ekonomisi kötü ama Orban akıllıca adımlar atıyor.

Türkiye ise Putin’in en çok  güvendiği ülke.

Macaristan ‘küçük ülke’ olarak görmemek gerekiyor. Rusya ve AB arasında izlediği bu ısrarcı denge politikası ile daha somut kazanımlar elde edecek.

Macaristan Başbakanı Orban, ülkesinin kuruluş yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde “yakın dostum” olarak nitelendirdiği Erdoğan’ın yanı sıra Balkan ve Orta Asya ülkelerinin liderleri ile Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad El Sani’yi ağırladı. Katar ile de yakın ilişkileri var.

Dünyada, küresel düzende yeni güç dengelerini oluşturacağının artık sinyali değil gerçekleşmiş ilk adımı olarak görülüyor.

Macaristan ise Avrupa bilrliği içerisinde önemli pozisyona sahip ve Türkiye ile ortak hareket eden bir ülke ilişkileri gelirtirmek çok önemli çünkü bunu sadece enerji alanında düşünmemiz gerekiyor. Macaristan ile Türkiye arasındaki ihracın ise ilerleyen zamanda savunma sanayiinde de büyük gelişmeler yaşanabilir.  

Kaynak: Türkiye Gazetesi
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...