Tgrt Haber

Venezuela Devlet Başkanı Maduro ABD ile görüştü: 2 ABD'li serbest bırakıldı

09 Mart 2022 08:48 - Güncelleme : 09 Mart 2022 09:07
ABD, uzun bir süredir ekonomik ve siyasi olarak Venezuela'ya baskı uyguluyordu.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ABD ile görüştüklerini doğruladı. Venezuela'da 2017'de yolsuzluk suçlamasıyla gözaltına alınan 6 ABD'li yöneticiden 2'si serbest bırakıldı.

ABD, uzun bir süredir ekonomik ve siyasi olarak Venezuela'ya baskı uyguluyordu.

Venezuela Devlet Başkanı Noclas Maduro ile ABD Başkanı Joe Biden'ın görüştüğü iddialarını Maduro doğruladı. Venezuela yerel basınında çıkan haberlere göre, ABD'den üst düzey bir heyet geçtiğimiz hafta Venezuela'ya gitti. Ardından ise iki ABD vatandaşı serbest bırakıldı.

Venezuela'daki insan hakları savunucularının iddiasına göre yüksek mahkeme tarafından hapis cezaları 5 Şubat'ta onaylanan 6 ABD'liden ikisi özgürlüğüne kavuştu. Venezuela makamlarından konuya ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmazken basın, Maduro'nun, ABD heyetiyle görüşmesinden sonra kararın bu yönde çıktığı öne sürülüyor.

GÖRÜŞME: ENERJİ GÜVENLİĞİ VE TUTUKLU ABD'LİLER

Beyaz Saray sözcüsü Jen Psaki, ABD'li yetkililerin Caracas’ta yaptığı görüşmenin amacının "Enerji güvenliği" ve tutuklu ABD'lilerin durumunu görüşmek olduğunu bildirmişti.

Maduro, ABD heyetiyle görüşmelerin devam edeceğini vurgulayarak, ülke muhalefetiyle de kesilen diyaloğun yeniden başlatılacağını duyurmuştu.

Venezuela Devlet Başkanı Maduro ABD ile görüştü: 2 ABD'li serbest bırakıldı

6 ABD'Lİ TUTUKLANMIŞTI

Beşi ABD vatandaşı, biri ABD'de kalıcı oturum iznine sahip 6 yönetici, "yolsuzluk" ve "devleti zarara uğratmak" suçlamalarıyla yargılanmıştı.

Citgo'nun 5 yöneticisine 8 yıl 10 ay, bir yöneticisine ise 13 yıl hapis cezası verilmişti.

ABD yönetimi, 6 ABD'li yetkilinin "haksız şekilde yargılandıkları" gerekçesiyle Venezuelalı bir yargıç ve bir savcıyı yaptırım listesine almıştı.

Venezuela'da yüksek mahkeme, devlete ait petrol şirketi PDVSA'nın ABD'deki iştiraki Citgo'nun 6 yöneticisine verilen hapis cezasını onamıştı.

İKİ ÜLKE DİPLOMATİK İLİŞKİLERİ KESMİŞTİ

ABD'nin, eski Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'yu ülkenin geçici devlet başkanı olarak tanımasının ardından Maduro, 23 Ocak 2019'da ABD ile diplomatik ilişkileri kestiğini belirtmişti.

ABD eski Başkanı Donald Trump, ayın şekilde Venezuela ile diplomatik ilişkileri koparmış, Karakas'taki ABD büyükelçiliğini de kapatmıştı.

Venezuela petrolüne ambargo uygulayan ABD, uzun süredir Maduro hükümetine ekonomik ve siyasi baskı uyguluyor.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...