Tgrt Haber

Mahsa Amini'nin babasının anlattıkları kan dondurdu: Yara izleri vardı oğlumu da dövdüler

23 Eylül 2022 11:41 - Güncelleme : 05 Ekim 2022 12:24
Mahsa Amini'nin babasının anlattıkları kan dondurdu: Yara izleri vardı oğlumu da dövdüler

İran'da kurallara uygun olarak başörtüsünü takmadığı gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra komalık olan ve hastanede hayatını kaybeden Mahsa Amini'nin babası, yetkililerin yalan söylediğini, Amini'nin gözaltına alındığı sırada yanında bulunan erkek kardeşinin de darp edildiğini söyledi.

İran​'da başörtüsünü kurallara uygun takmadığı gerekçesiyle erkek kardeşinin yanında 'bilgilendirici ders' verileceği söylenerek ahlak polisi tarafından gözaltına alınan Mahsa Amini​'nin gözaltında işkence görüp komalık olmasının ardından hastanede hayatını kaybetmesiyle ülke ayağa kalktı. İran'da protesto dalgasına yol açan 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin ölümüne İranlı yetkililer 'kalp krizi' dedi, Amini'nin babası Emcet Amini, yetkilileri yalan söylemekle suçladı.

BBC Farsça ekibine açıklamalarda bulunan baba Emcet Amini, kızının otopsi raporunu görmesine izin verilmediği, kızının önceden herhangi bir sağlık sorunu olmadığını belirtti. Baba Amini, görgü tanıklarının kızının polis gözetiminde dövüldüğünü anlattığını söyledi.

Mahsa Amini'nin babasının anlattıkları kan dondurdu: Yara izleri vardı oğlumu da dövdüler

''OĞLUMU DA DÖVDÜLER''

İranlı yetkililer ise Mahsa Amini'nin kötü muameleye maruz kalmadığını, İran'daki kıyafet uygulamasını denetleyen ahlak polisi tarafından gözetim altındayken 'ani kalp yetmezliğine bağlı' olarak öldüğünü iddia etti. Fakat Emcet Amini, gözaltına alındığı sırada yanında bulunan 17 yaşındaki erkek kardeşi Kiaraş'ın, ablasının dövüldüğünü anlattığını ifade etti. Baba Amini, kızının gördüğü şiddeti şu sözlerle anlattı:

"Oğlum onunlaydı. Bazı görgü tanıkları oğluma, ablasının polis minibüsünde ve karakolda dövüldüğünü söyledi. Oğlum, kızımı gözaltına almamaları için yalvardı ama o da dayak yedi, giysileri parçalandı. Güvenlik güçlerinin üzerindeki vücut kameralarının görüntülerini göstermelerini istedim ama kameraların pilinin bittiğini söylediler.''

Mahsa Amini'nin babasının anlattıkları kan dondurdu: Yara izleri vardı oğlumu da dövdüler

CANSIZ BEDENİNİ GÖRMESİNE İZİN VERMEDİLER

Emcet Amini ayrıca sağlık çalışanlarının, ölümünden sonra kızının cansız bedenini görmesini engellediğini anlattı. "Kızımı görmek istedim ama beni içeri almadılar" diyen baba, otopsi raporunu görmek istediğinde de doktorun kendisine "Ne istersem onu yazarım, seni ilgilendirmiyor" yanıtını verdiğini belirtti.

''YALAN SÖYLÜYORLAR''

Amini, aileye otopsiyle ilgili herhangi bir bilgi verilmediğini, cansız bedenini kefenlenmiş halde, tespit için sadece yüzüyle ayaklarını görebildiğini aktardı. "Ayaklarında yara izleri vardı" diyen Emcet Amini, "Doktorlardan ayaklarına bakmalarını istedim, bana yaranın nedenine bakacaklarını söylediler ama hiç aramadılar" ifadelerini kullandı. Emcet Amini "Beni görmezden geldiler, şimdi de yalan söylüyorlar" dedi.

Kaynak: BBC
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...