Tgrt Haber

İran sokaklarında Mahsa Emini eylemi: Sokaklar karıştı, eylemciler polisleri linç etmeye başladı

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Ajanslar/ TGRT Haber
21 Eylül 2022 07:25 - Güncelleme : 21 Eylül 2022 09:23

İran’da geçtiğimiz günlerde başörtüsü kurallarına uymadığı için ahlak polisleri tarafından gözaltına alındıktan sonra ölen Mahsa Emini için başlatılan protestolar büyüdü. Ülkenin dört bir yanına yayılan protesto gösterilerine katılan kadın-erkek, yaşlı-genç Hamaney ve Humeyni'nin posterleri devlet binalarından indirdi. Sosyal medyada paylaşılan bir görüntüde ise protestocuların polisi linç ettiği görüldü.

22 yaşındaki Mahsa Emini İran’da ‘başörtüsü kurallarına uymadığı’ gerekçesi ile gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetti. Mahsa Emini’nin ölümü ülkede büyük yankı uyandırırken başlayan protesto​ gösterileri ülkenin dört bir yanına yayıldı. Başkent Tahran’da toplanan bir grup Emini’nin ölümünü ve ‘ahlak polisi’ olarak bilinen İrşad devriyelerini protesto etti. Göstericilerin yetkililer aleyhine sloganlar atması ile birlikte güvenlik güçleri müdahale etti.

EN AZ 3 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Güvenlik güçlerinin göstericilere sert şekilde müdahale ettiği ve bazılarının sert bir şekilde gözaltına alındığı sosyal medyada yayılan görüntülerde görüldü.  İran’ın yarı resmi Fars Haber Ajansı’nın haberine göre, Kürdistan Eyaleti Valisi İsmail Zareikuşa, eyaletin şehirlerinde düzenlenen gösterilerde 3 kişinin şüpheli şekilde öldüğünü açıkladı. Öte yandan muhalif medyaya yansıyan haberlerde ise gösterilerde 5 kişinin öldüğü, 10 kişinin yaralandığı ileri sürüldü.

İran sokaklarında Mahsa Emini eylemi: Sokaklar karıştı, eylemciler polisleri linç etmeye başladı

YÜZLERCE KİŞİ SOKAKTA

Başkent Tahran’ın Veliasr Caddesi, Veliasr Meydanı, Danışcu Parkı, Lale Parkı, Keşaverz Bulvarı, Hicab Caddesi, Fatımi Caddesi, İnkılap Caddesi gibi kalabalık bölgelerinde yoğunlaşan gösterilere yüzlerce İranlı katıldı. Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde, bazı göstericiler, güvenlik güçlerinin müdahale sırasında plastik veya benzeri mermiler kullandığını iddia etti.

İran sokaklarında Mahsa Emini eylemi: Sokaklar karıştı, eylemciler polisleri linç etmeye başladı

“DİKTATÖRE ÖLÜM” SLOGANLARI MEYDANI İNLETTİ

Tahran yönetimi aleyhine ve “Diktatöre ölüm”, “Kız kardeşimi öldüreni ben de öldüreceğim” şeklinde sloganlar atan göstericiler, caddelerden ayrılmayacaklarını söyledi.

POLİS LİNÇ EDİLDİ

Tüm dünyanın yakından takip ettiği bölgede sosyal medyada paylaşılan bir görüntüde bir polisin linç edildiği görüldü. Elinde şok tabancası ve copla sokak ortasında müdahalelerde bulunan bir polis, göstericilerin bir anda saldırmasıyla etkisiz hale geldi.

HAMANEY VE HUMEYNİ POSTERLERİ İNDİRİLDİ

Protestocu gruplardan bir tanesi de dini liderler Hamaney ve Humeyni'nin posterlerini devlet binalarından indirdi.

İran sokaklarında Mahsa Emini eylemi: Sokaklar karıştı, eylemciler polisleri linç etmeye başladı

Kaynak: Ajanslar/ TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...