Tehlike büyüyor: Afrika kökenli maymun çiçeği virüsü bir ülkeye daha sıçradı!
1970'lerde Afrika'da ortaya çıkan maymun çiçeği virüsü İngiltere'de yakın zamanda baş göstermesinin ardından 10 ülkeye daha sıçradı. İspanya, Portekiz, İtalya, Almanya, Avustralya, ABD ve Kanada'nın ardından hastalık İsrail'de de görüldü.
İngiltere'de ay başında ortaya çıkan maymun çiçeği virüsü kısa zamanda Avrupa ülkeleri ve ABD'ye sıçradı. İlk vakanın 7 Mayıs'ta görülmesinin ardından hastalık, ABD, Kanada, İspanya, Belçika, Fransa, Portekiz, İtalya, İsveç, Almanya, İsrail ve Avustralya'da görüldü. İngiltere'deki 9 vakanın ardından 11 vaka daha ortaya çıktı. İspanya'daki 14 yeni vaka ile hastalar 21'i buldu. Avrupa'da toplam sayı 100'ü aştı.
Son olarak ise İSrail vaka bildiriminde bulundu. İsrail’in başkenti Tel Aviv’deki bir hastane tarafından yapılan açıklamada, yakın zamanda Avrupa’ya seyahat eden 30 yaşlarında bir adamın maymun çiçeği virüsü belirtileri göstererek acil servise geldiği belirtildi. Hastanın karantinaya alındığı açıklanırken, durumunun iyi olduğu ifade edildi.
İlk kez Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde kayıtlara geçen maymun çiçeği virüsü hızla 11 Afrika ülkesine yayıldı ve ilk kez 2003 yılında ABD'de görüldü. 2018 yılında İngiltere ve İsrail'de, 2019 yılında Singapur'da, 2021'de ise ABD'de Afrika'ya seyahat eden bazı kişilerde hastalığa rastlandı. 2017 yılında ise Nijerya'da en büyük salgın yaşandı ve ülkede 200 kişi virüse yakalandı, hastaların yüzde 3'ü hayatını kaybetti.
MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ BELİRTİLERİ
Genellikle hayvandan insana ve nadiren insandan insana yakın temasla bulaşan virüs, vücutta yüksek ateş ve kaşıntılı kabarcıklara yol açabiliyor. "Maymun çiçeği", enfekte biriyle yakın temas halinde bulaşıyor. Virüs, vücuda, deri üzerindeki yara ve çatlaklardan, solunum yoluyla ya da ağız, burun ve gözden giriyor. Virüs, maymun, fare, sincap gibi enfekte hayvanlarla temas ile de bulaşıyor. Kıyafet ya da yataktan da geçmesi mümkün. Hastalık yüksek ateş, baş ağrısı ve kaşıntıyla başlıyor. Terleme, sırt ve kas ağrısı, halsizlikle seyrediyor. Döküntüler genellikle önce yüzde görülüyor, sonra vücuda yayılıyor.
SU ÇİÇEĞİ AŞISI YÜKSEK ORANDA KORUYOR
Vakaların çoğu hafif geçiyor. Çocukluk hastalığı olarak bilinen "su çiçeğine" benziyor. Hastalar 14 ile 21 gün içinde kendiliğinden iyileşiyor. Bazen ağır vakalara rastlanabiliyor. Batı Afrika'da ölümle sonuçlanan vakalar olduğu biliniyor. Maymun çiçeğinin tedavisi yok. Salgınlar enfeksiyonla mücadele yöntemleriyle kontrol altına alınabiliyor. Çiçek aşılarının maymun çiçeğini önlemede yüzde 85 etkili olduğu biliniyor. Maymun çiçeği vakalarının başka ülkelere yayılarak küresel salgına dönüşme ihtimali tartışılırken, virüsün ölüm riskine karşı etkili bir aşının olup olmadığı da merak ediliyor.
Konuya ilişkin İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı, maymun çiçeği virüsü için özel bir aşı olmadığını, ancak çiçek hastalığı aşısının bir miktar koruma sağladığını belirterek, ihtiyaç duyulanlara aşının teklif edildiği bilgisini paylaştı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verileri de çiçek hastalığını yok etmek için kullanılan aşıların maymun çiçeği virüsü hastalığına karşı da yüzde 85'e kadar etkili olduğunu gösteriyor.