Tgrt Haber

Dünya diken üstünde! Maymun çiçeği virüsü iki ülkede daha görüldü

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Anadolu Ajansı
20 May 2022 08:57 - Güncelleme : 20 May 2022 09:28
Maymun çiçeği, nadir görülen bir virüs. Çiçek hastalığına benzer bir hastalığa neden oluyor.

İngiltere'de görülen ardından İspanya ve Portekiz'e yayılan maymun çiçeği virüsü (Monkeypox) son olarak ABD ve Kanada'da görülmesinin ardından iki ülkeye daha sıçradı.

Maymun çiçeği, nadir görülen bir virüs. Çiçek hastalığına benzer bir hastalığa neden oluyor.

Orta Afrika'da görülen maymun çiçeği hastalığının İngiltere'ye sıçramasının ardından Avrupa ülkeleri alarma geçti. İngiltere'de yalnızca 9 vaka varken önlem almaya çalışan Avrupa ülkelerine hastalık sıçradı ve İspanya​'da 23 kişide Portekiz​'de 15 kişide maymun çiçeği virüsü​ görüldü. Avrupa ülkelerinin ardından hastalık okyanus ötesine taşındı ve ABD​ ile Kanada'da maymun çiçeği virüsü hastalığı görülmeye başlandı. Henüz Çin'in Wuhan kentinde çıktığı düşünülen Covid-19 virüsüyle mücadelesi bitmeyen dünyanın yeni tedirginliği maymun çiçeği virüsü (Monkeypox) haline geldi. Virüs, son olarak İtalya ve İsveç'e sıçradı.

İngiltere'de 9 vakadan 6'sı Londra'da ikisi ülkenin güney doğusunda ve biri kuzey doğuda ortaya çıktı. Nijerya'dan gelen ilk hasta olan Birleşik Krallık hastalarından biri hariç tümü, Birleşik Krallık'ta enfekte olmuş gibi görünüyor ve çoğu bağlantılı değil. ABD, kısa süre önce Kanada'dan dönen Massachusettsli bir adamda ilk maymun çiçeği vakasını bir gecede bildirdi.

Kanada'da en az 13 olası vaka araştırılıyor ve virüsü doğrulamak için testler yapılıyor. İspanya'da 7 kişiye teşhis konuldu ve onlarca kişi daha hastalık için izleniyor ve test ediliyor. 

Dünya diken üstünde! Maymun çiçeği virüsü iki ülkede daha görüldü

HASTALARIN ÇOĞU BİRBİRLERİYLE BAĞLANTILI DEĞİL

Uzmanlar, bilinen vakaların buzdağının görünen kısmı olmasından korkuyorlar ve hastaların çoğu birbiriyle bağlantılı değil, bu da daha geniş bir alana yayıldığını gösteriyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), önümüzdeki haftalarda daha fazla ülkede daha fazla vaka beklediği konusunda uyardı.

Maymun çiçeğinin kişiden kişiye bulaşmasının son derece nadir olduğu düşünüldüğünden, salgın uzmanlar tarafından 'olağandışı' olarak tanımlandı. Şimdiye kadar virüs, Batı veya Orta Afrika dışında yalnızca dört ülkede tespit edilmişti ve tüm vakaların kıtayla doğrudan seyahat bağlantıları vardı.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NEDİR?

Maymun Çiçeği virüsü, insanların genellikle batı ve orta Afrika'nın tropik bölgelerinde kaptığı nadir bir viral enfeksiyondur. Genellikle virüsü barındırdığı bilinen sincap gibi hayvanlarla doğrudan temas yoluyla yayılır. Bununla birlikte, enfekte bir kişiyle çok yakın temas yoluyla da bulaşabilir. Maymun Çiçeği virüsü ilk olarak 1958'de araştırma için tutulan maymunlarda çiçek benzeri bir hastalık salgını meydana geldiğinde keşfedildi. İlk insan vakası 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde kaydedildi ve enfeksiyon o zamandan beri bir dizi Orta ve Batı Afrika ülkesinde rapor edildi. Şimdiye kadar Afrika dışında sadece bir avuç vaka bildirildi ve bunlar kıtayla seyahat bağlantıları olan insanlarla sınırlı kaldı.

Dünya diken üstünde! Maymun çiçeği virüsü iki ülkede daha görüldü

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ VİRÜS ÖLÜMCÜL MÜ?

Maymun Çiçeği virüsü genellikle hafiftir ve çoğu hasta tedavi olmaksızın birkaç hafta içinde iyileşir. Yine de, hastalık ölümcül olabilir. Ancak, bulaştığı insanların yüzde 10'unu öldürebilir. Mevcut salgına neden olan daha hafif suş, 100'de birini öldürür.

Covid'in ilk vurduğu zamana benzer. Maymun Çiçeği virüsü, vücudunuzun enfeksiyonlarla savaşma yeteneğinin bazı yönlerini kapatır. Vücudunuzun savaşamayacağı diğer virüslerin ve bakterilerin varlığı nedeniyle, en kötü durumlarda hastalar vücutta ölümcül bir şoka ve kan zehirlenmesine yenik düşebilir. Ölüm, genç hastalarda daha olasıdır. Deri lezyonları ağrılı ve şekil bozucudur ve başka enfeksiyonların kaynağı olabilir.

Kaynak: Anadolu Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...