Tgrt Haber

Mehmet Öz Kimdir? ABD Senatosuna aday olan Mehmet Öz, Türk vatandaşlığından çıkacak mı?

17 Mart 2022 12:01 - Güncelleme : 17 Mart 2022 12:40
Cumhuriyetçi Parti'den siyasete girmeye hazırlanan Türk asıllı Amerikalı Doktor Mehmet Öz Senatör olarak seçilirse “Türk vatandaşlığını” bırakacağını duyurdu.

Mehmet Öz kimdir? Prof. Doktor Mehmet Öz, ABD Senatosuna aday olmasının ardından yeni bir açıklamayla gündeme geldi. Amerika'da siyasete girmeye hazırlanan Türk asıllı Amerikalı doktor Mehmet Öz, "Türk vatandaşlığını" bırakacağını duyurdu. Gerek başarılarıyla gerekse açıklamalarıyla sıklıkla gündeme gelen Mehmet Öz kimdir, nereli, nerede yaşıyor, eserleri nelerdir? Türk vatandaşlığını neden bırakacak? İşte Mehmet Öz’le ilgili merak edilen detaylar…

Cumhuriyetçi Parti'den siyasete girmeye hazırlanan Türk asıllı Amerikalı Doktor Mehmet Öz Senatör olarak seçilirse “Türk vatandaşlığını” bırakacağını duyurdu.

Amerika'da yaşayan ve Senatör olmak için hazırlanan Türk asıllı Amerikalı doktor Mehmet Öz seçilir seçilmez “Türk vatandaşlığını” bırakacağını duyurmasının ardından en çok merak edilen kişilerden biri oldu. Akademik başarılarıyla ve yayınladığı eserlerle birçok ödüle layık görülen başarılı doktor Mehmet Öz şimdi de siyasete girmeye hazırlanıyor. Amerika’da senatör adaylığını duyuran dünyaca ünlü doktor seçilir seçilmez Türk vatandaşlığından çıkacağını açıkladı. Açıklamasıyla tepki toplayan Mehmet Öz neden Türk vatandaşlığını bırakacak? Senatör ne demek? Mehmet Öz kimdir? İşte ünlü doktora dair merak edilen konuların detayları…

MEHMET ÖZ NEDEN TÜRK VATANDAŞLIĞINI BIRAKACAK?

Prof. Dr. Mehmet Öz, Pensilvanya eyaletinden Senato'ya girebilmek için Amerika Birleşik Devletleri eski başkanı Donald Trump'ın partisi olan Cumhuriyetçi Parti'den aday olduğunu duyurarak; "Kovid-19 salgınında Washington’un yanlış stratejileri nedeniyle çok fazla hayat ve aşı kaybedildi. Hiçbir koruma sağlayamadan özgürlüğümüzü ve yaşam enerjimizi aldılar. Pensilvanya’nın, ABD’yi önde tutan muhafazakar bir Cumhuriyetçiye ihtiyacı var." demişti.

Bu açıklamasından sonra Cumhuriyetçi Parti'den siyasete girmeye hazırlanan Türk asıllı Amerikalı Doktor Mehmet Öz eğer Senatör olarak seçilirse “Türk vatandaşlığını” bırakacağını açıklamasının ardından tekrar gündeme geldi.

ABD yaşayan ve sağlık programı Dr. Oz Show’un sunucusu dünyaca ünlü Doktor Mehmet Öz, Cumhuriyetçi partideki rakibi David McCormick'in sorusuna verdiği cevapla gündeme geldi. Aralık ayında Senatör olmak için adaylığını açıklayan Öz, Pensilvanya eyaletinden Cumhuriyetçilerin adayı olmak için sıkı bir rekabet içindeyken Türk vatandaşı olmasının meydana getirdiği dezavantajı ortadan kaldırmak için vatandaşlıktan çıkacağını duyurdu.

Mehmet Öz Kimdir? ABD Senatosuna aday olan Mehmet Öz, Türk vatandaşlığından çıkacak mı?

ABD'de yaşayan ve bir Türk ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Öz, seçilirse Senato'ya giren ilk Müslüman olacak. Yatırım şirketi Bridgewater Associates'in başında bulunan ve adaylık yarışında Öz'ün rakibi olan McCormick daha önce yaptığı bir konuşmada, Öz'ün neden ABD ordusu yerine Türk ordusunda askerliğini yaptığını sorgulamıştı.

Şimdiye kadar çifte vatandaş olarak kalmasının nedeninin Alzheimer tedavisi gören annesi olduğunu dile getiren Öz, annesinin sağlığıyla ilgili Türkiye'de bir karar alması gerekirse yasal yetkiye sahip olmak için Türk vatandaşı kaldığını aktardı.

Pensilvanya'daki seçim kampanyasında Türk vatandaşı olmasının tepkilere yol açması üzerine Dr. Mehmet Öz twitter hesabından Türk vatandaşlığını bırakacağına ilişkin açıklama yaptı: "Çifte vatandaşlığım kampanyadaki dikkatimi dağıttı. Hasta anneme bakmak için bunu sürdürdüm, ancak ailemle birkaç hafta süren görüşmelerden sonra bir sonraki ABD Pensilvanya senatörü olarak yemin etmeden önce sadece ABD vatandaşı olacağım."

Senato tarihçileri tarafından yapılan araştırmada, Senato'da hiç çifte vatandaşlığı olan birinin olup olmadığına dair bir iz bulunamamakla birlikte, sadece Teksas Senatörü Ted Cruz'un 2014 yılında Kanada vatandaşlığından ayrıldığı öğrenildi.

Senato adaylığını doğrulayan Öz, uzun süredir ABD’nin New Jersey kentinde ikamet etmektedir.

MEHMET ÖZ KİMDİR, KAÇ YAŞINDA?

Mehmet Öz, 11 Haziran 1960 tarihinde Cleveland, Ohio, ABD'de dünyaya geldi.

İlk öğrenimini kendisi gibi doktor olan babası Mustafa Öz'ün görev yeri olan Cleveland'da tamamlayan Öz, Harvard Üniversitesi'nden mezun oldu.

Kliniksel uzmanlık alanları minimal invasif kalp cerrahisi, kalp cerrahisi, kalp kapakçığı ve aort cerrahisi, yetişkin kalp nakli, mekanik kalp yardımcılığı ve koroner baypastır.

Mehmet Öz, minimal invasif kalp cerrahisi, tamamlayıcı ilaç, kalp bakımı sonuç analizi ve kalp değişimi ile ilgili araştırmalarda bulunmuştur ve Columbia Üniversitesi’nde başkan yardımcısı ve cerrahi profesörüdür.

Mehmet Öz Kimdir? ABD Senatosuna aday olan Mehmet Öz, Türk vatandaşlığından çıkacak mı?

Hala, New York Presbyterian Hastanesi’nde Kalp ve Damar Enstitüsü ve Tamamlayıcı İlaç Programını yönetmektedir.

Kendisi gibi doktor olan Lisa Öz ile evlilik yapan Mehmet Öz'ün; Daphne Nur, Anabella Sezen, Zoe Yasemin ve Oliver Mustafa adında dört çocuğu dünyaya gelmiştir.

Mehmet Öz, hala Columbia Üniversitesi Tıp Merkezi Kardiyoloji Direktörlüğü'nün yanı sıra Columbia Üniversitesi Doktorlar ve Cerrahlar Fakültesi'nde, cerrah olarak mesleğini devam ettirmektedir.

Mehmet Öz kendini şu ifadelerde tanımlamaktadır: "Ülkemizin hastalıklarını iyileştirmek için adım atan dünya çapında bir cerrah, savaşçı ve sağlık savunucusuyum"

MEHMET ÖZ'ÜN ALDIĞI ÖDÜLLER

Başarılarıyla adından sık sık söz ettiren Mehmet Öz'ün ödülleri ise şu şekilde;

  • Ekonomi dergisi Forbes, 2011 yılının en etkili 3. kişisi,
  • Hippocrates Magazin Dergisi tarafından "Yılın Doktoru",
  • Healthy Living Magazine Dergisi tarafından "Milenyum’un İyileştiricisi",
  • New York Magazin Dergisi tarafından "Yılın En İyi Doktoru",
  • World Economic Forum tarafından "Yarının Küresel Lideri" seçilen Öz, ayrıca
  • 1996 yılında "Yılın Türk-Amerikalısı" seçilmiştir.
  • Adı "Castle Connolly Almanağı"na da geçen Mehmet Öz, kendi alanıyla ilgili de birçok ödülün de sahibidir.
  • Prof. Dr. Mehmet Öz'ün "For Healing from the Heart" kitabına da, "Books for a Better America Award" ödülü verilmiştir.
  • Robert E. Gross Araştırma Bursuna hak kazanan ve "American Society of Laser Medicine and Surgery" Araştırma Ödülü'nün de sahibi olan Mehmet Öz, Columbia Üniversite Doktorlar ve Cerrahlar Fakültesi’nin "Bleake More Research Ödülü"'nü de almıştır.
  • Birçok profesyonel dernek ve kuruluşa üye olan Mehmet Öz, American Board of Thoracic Surgery (2004) ve American Board of Surgery (1992)'nin Yönetim Kurulu'nda yer almaktadır.
  • "People" dergisine verdiği bir röportajda bağırsağında bir kitleye rastlandığından söz edilen Mehmet Öz'ün bu hastalığı, basit bir operasyonla tedavi edilmiştir.

 

MEHMET ÖZ'ÜN TELEVİZYON PROGRAMLARI VE KİTAPLARI

 

Mehmet Öz Kimdir? ABD Senatosuna aday olan Mehmet Öz, Türk vatandaşlığından çıkacak mı?

 

  • "Dr. Öz'e Sorun" The Oprah Winfrey Show
  • "Hayat Çizgisi" Discovery Health
  • "Dr. Öz'le İkinci Bir Görüş" Discovery Health
  • "Live Transplant" Discovery Health
  • "National Body Challenge" Discovery Health
  • "Siz: Diyettesiniz" Discovery Health
  • "Daily Rounds" Discovery Health
  • "Yiyecekler Hakkındaki Gerçek" Discovery Health

 

SENATO NEDİR, SENATÖR NE İŞ YAPAR?

Mehmet Öz’ün Senatör olmaya hazırlandığını duyurmasının ardından Seenato’nun ne olduğu ve Senatör’ün ne iş yaptığı merak konusu haline geldi. Senato, bazı ülkelerde yasama organının bir parçası olarak görev yapan kurumdur. Senatolar genellikle çift meclisli ülkelerde bulunur ve daha yüksek düzeyde olan meclise verilen isimdir. Senatoların asil üyelerine Senatör denir.

Dünya tarihindeki ilk senato Roma'da M.Ö. 8. yüzyılda kuruldu ve M.S. 6.yüzyıla kadar devam etti. Ayrıca Bizans İmparatorluğu da Doğu Roma İmparatorluğu olarak M.S. 4.yüzyıldan başlayarak 13.yüzyılda 4.Haçlı Seferinin İstanbul'u işgal etmesine kadar senato kurumunu devam ettirdi.

Günümüzde Amerika Birleşik Devletleri ve Avustralya başta olmak üzere birçok ülkede senatolar yasama kurumunun bir parçası olarak görev yapmaktadırlar.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...