Tgrt Haber

Mehmetçik'in Kosova misyonuna Yunan yorumu: "Türkler Balkanlar'da yayılıyor"

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: Ta Nea
21 Haziran 2023 11:24 - Güncelleme : 21 Haziran 2023 12:00
Mehmetçik'in Kosova misyonuna Yunan yorumu: "Türkler Balkanlar'da yayılıyor"

Türk askerinin, Kosova'nın güneyine konuşlanarak, bölgede güvenliği sağlaması, Yunan basınında yankı buldu. "Ta Nea" gazetesi, "Türkler Balkanlar'da yayılıyor" başlığıyla Ankara'nın bu misyon ile elde ettiği büyük politik kazanımları tek tek sıraladı. 

Kosova​ ile Sırbistan​ arasındaki gerilim bölgede savaş söylemlerinin daha yüksek sesle konuşulmasına neden olurken, tansiyonu düşürme görevi yine Türkiye​'ye düştü. NATO​ Müşterek Kuvvet Komutanlığının talebiyle görevlendirilen yaklaşık 500 askerden oluşan Türk komando taburu, Kosova'nın güneyindeki Prizren'deki Sultan Murat Kışlası'nda konuşlandı.

"ŞİMDİDEN KONUMUNU GÜÇLENDİRDİ"

Geçtiğimiz hafta yaşanan bu gelişme Yunanistan'da geniş yankı buldu. Ülke ana akım medyasının en önemli temsilcilerinden Ta Nea, "Türkiye: Kosova-Sırbistan çatışması yoluyla Balkanlar'a nasıl yayılıyor?" başlığı ile bir haberi servis etti. Söz konusu haberde Türkiye'nin bu hamlesiyle elde ettiği politik ve ekonomik kazanımlar tek tek sıralandı.

"Türkiye Balkanlardaki nüfuzunu artırmaya çalışıyor. Şimdiden kuzey Kosova'da yaklaşık 500 Türk komando konuşlandırarak Balkan bölgesindeki konumunu güçlendirdi" yorumuna yer verilen haberde şu değerlendirmeler öne çıktı:

"TÜRKİYE NATO KOMUTASINI DEVRALACAK"

  • "Kuzey Kosova'da artan gerilim fırsatlar sunuyor. Güneydoğu Avrupa, sıkı sıkıya ABD'nin jeopolitik yörüngesinde kalsa da, Ankara muhtemelen Belgrad ile Priştine arasındaki anlaşmazlıklarda arabulucu rolü oynamaya çalışıyor.
  • Türk komandolar, Sırp unsurunun egemen olduğu kuzeydeki belediyelerde devriye gezmeye başladı. Daha da önemlisi, Türkiye'nin yakında ABD liderliğindeki Kosova'daki NATO misyonunun komutasını devralması bekleniyor.
  • Türkiye'nin Balkanlar'daki en etkili yabancı aktörlerden biri olmayı hedeflediği bir sır değil. Kosova Başbakanı'nın (Albin Kurti) Priştine'deki Türk büyükelçisiyle yakın zamanda yaptığı görüşme, şüphesiz, onun ABD ile arasındaki açmazın ortasında Ankara'nın desteğini kazanma girişimini yansıtıyor.

"ERDOĞAN ARABULUCU OLABİLİR"

  • Erdoğan çatışmaya arabuluculuk yapmak için bir fırsat penceresi görüyor. Türkiye-Sırbistan ilişkileri son dönemde güçlendi. Sırp vatandaşları Türkiye'ye pasaportsuz seyahat edebilirken, Ankara Balkan ülkesindeki ekonomik varlığını güçlendirmeye devam ediyor.
  • Sırbistan'da 21'i fabrika sahibi olmak üzere yaklaşık 3 bin 300 Türk şirketi faaliyet gösteriyor. Türk silahları da bölgede revaçta. Erdoğan'ın karayla çevrili Balkan ülkesine Bayraktar sağlama sözü vermesinin ardından, askeri iş birliğinin artırması bekleniyor."

Kaynak: Ta Nea

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...