Tgrt Haber

Meksika'da kartele karşı halk isyanı: Pala ve silahlı arbede kamerada: 11 ölü

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: Al Jazeera
11 Aralık 2023 05:49 - Güncelleme : 11 Aralık 2023 06:12

Meksika’nın Texcapilla kasabasının sakinleri, kendilerinden haraç isteyen kartel üyelerine silah ve palalarla karşılık verdi. Yerel medyaya göre çıkan arbedede 8'i kartel üyesi en az 11 kişi öldü. Korkunç çatışmanın görüntüleri sosyal medyada yayıldı.

Dünyanın cinayet oranı en yüksek ülkelerinden biri olan Meksika​'da uyuşturucu kartellerine öfke her geçen gün daha da büyüyor.  Texcapilla kasabası sakinlerinin kendilerinden haraç isteyen Familia Michoacana uyuşturucu karteli​ üyelerine silah ve palalarla karşılık vermesi sonucu çıkan olaylarda en az 11 kişi öldü.

Al Jazeera'nın yerel basından aktardığı habere göre olaya ilişkin açıklama Mexico Eyaleti Güvenlik Bakanlığı'ndan geldi. Yapılan bilgilendirmede, eyalet başkentine yaklaşık 65 kilometre uzaklıktaki Texcapilla kasabasındaki çatışmada ölenlerden 8'inin suç faaliyetleriyle bağlantılı olduğundan şüphelenildiği ve 3'ünün ise kasaba sakini olduğu belirtildi.

KOMŞU KASABADA KATLİAM YAPMIŞLAR

Çatışmaya karıştığından şüphelenilen çetenin kimliğini tespit etmeyen eyalet polisi, olayla ilgili daha fazla ayrıntı sağlamak için Ulusal Muhafızlar ve diğer yetkililerle birlikte çalıştıklarını söyledi.

Yerel basında, geçen yıl komşu Guerrero eyaletinde 20 kişinin katledilmesinden sorumlu tutulan uyuşturucu karteli Familia Michoacana'ya ait silahlı kişilerin, yerel çiftçilerin haraç ücreti ödemesi talebiyle köye geldikleri belirtildi. Meksika'daki uyuşturucu kartellerinin şiddet tehdidi kullanarak işletmelerden şantaj yaptığı biliniyor ve Familia Michoacana uyuşturucu karteli bölgede yıllardır faaliyet gösteriyor.

Sosyal medyada yayınlanan görüntülerde, birkaç düzine erkek arasında kavga çıktığı, av tüfekleriyle silahlanmış kovboy şapkalı köylülerin, silah sesleri arasında şüpheli çete üyelerini kovaladığı görülüyor. Diğer görüntülerde kömürleşmiş cesetler ve yanan araçlar görülüyordu.

"ARTIK YETER DEDİLER"

Kamu güvenliği politikası uzmanı ve araştırma enstitüsü Mexico Evalua'dan Sandra Ley olayla ilgili yaptığı yorumda, "Kasaba sakinleri bunu bıkkınlık ve çaresizlik duygusuyla yaptı. 'Artık yeter' dediler" ifadelerine yer verdi.

Meksika'da haraç vakaları geçen yıl rekor seviyeye ulaşmıştı. Resmi verilere göre, ülkedeki her 100 bin kişilik nüfusta 8 haraç vakası görülüyor.

Uzmanlar Meksika'daki suç çetelerinin son dönemde uyuşturucu kaçakçılığından uzaklaşarak, haraç temelli bir gelir modeline yöneldiklerini belirtiyor.

Kaynak: Al Jazeera

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...