Tgrt Haber

Son dakika! Gazze'de ateşkes 2 gün uzatıldı

Editör: Mutluhan Yıldız / Kaynak: TGRT Haber
27 Kasım 2023 19:15 - Güncelleme : 28 Kasım 2023 08:51
Son dakika! Gazze'de ateşkes 2 gün uzatıldı

Son dakika haberi: İsrail ile Filistin arasındaki 4 günlük ateşkes bugün sona eriyor. Ateşkesin uzatılmasına kesin gözüyle bakılan bölgede ilk açıklama geldi. Mısır, Gazze'de ateşkesin 2 günlüğüne uzatılması için anlaşmaya varıldığını söyledi. Hamas kanadı ise, "Katar ve Mısır ile ateşkesin uzatılmasında anlaşıldı" denildi.

İsrail ile Hamas​ arasında 24 Kasım’da başlayan insani aranın sona ermesine saatler kala ateşkesin 2 gün daha uzatıldığı duyuruldu. 

Hamas’ın insani arayı 2 ila 4 gün uzatmaya hazır olduğu bilinirken Netanyahu'da  ateşkes​ için ABD Başkanı Joe Biden​ ile telefonda görüştüğünü açıklamıştı.

10 ESİRE KARŞILIK BİR GÜN DAHA

Biden ile görüşmesinin içeriğini paylaşan Netanyahu, Hamas'ın serbest bırakacağı her 10 İsrailli esire karşılık, "insani aranın" bir gün uzatılmasına ilişkin çerçeveyi "olumlu bulduğunu" duyurdu. 

İNSANİ ATEŞKES 2 GÜN DAHA UZATILDI

Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Majed el-Ansari, arabuluculuk çalışmaları kapsamında Gazze Şeridi​'ndeki insani aranın 2 gün daha uzatılması konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu.

Hamas tarafından yapılan açıklamada, "Katar ve Mısır ile ateşkesin uzatılması konusunda anlaşıldı" denildi. 

"20 İSRAİLLİ REHİNEYE KARŞILIK 60 FİLİSTİNLİ REHİNE"

Mısır, Katar ile ortak yürütülen görüşmelerin ardından açıklama yaptı. Gelen son bilgiye göre, "Katar ile ortak yürüttüğümüz görüşmelerde ateşkesin 2 gün uzatılmasına dair anlaşmaya yaklaşıldı. Ateşkesin 2 günlüğüne uzatılması 20 İsrailli rehine ve 60 Filistinli esirin serbest bırakılmasını da içerecek" denildi. 

BM'DEN 'TAM ATEŞKES' ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler (BM), Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze'de "insani ara" ile sonuçlanan diyaloğun sürdürülerek "tam insani ateşkese" dönüştürülmesi gerektiğini söyledi. 

Buna göre Guterres, Gazze'de 7 haftadır süren çatışma ve korkunç can kaybının dünyayı şoke ettiğini vurgulayarak, "Son dört gündür silahlar sustu. İsrailli ve yabancı rehinelerin Hamas tarafından, Filistinli mahkumların da İsrail hapishanelerinden bırakıldığını gördük" diye konuştu. 

İSRAİL-FİLİSTİN ÇATIŞMALARINDA SON DURUM 

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail'in "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme" gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken, İsrail ordusu da Gazze Şeridi'ne yoğun hava bombardımanı başlattı.

İsrail'de 7 Ekim'deki saldırılarda 310'dan fazlası asker olmak üzere 1200 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 kişinin yaralandığı duyuruldu. İsrail ordusuna göre, 7 Ekim’den bu yana Gazze'deki çatışmalarda 70, Lübnan sınırında da 6 İsrail askeri öldürüldü.

Gazze'deki hükümete göre, 7 Ekim'den bu yana İsrail saldırılarında Gazze Şeridi’nde 6 bin 150'den fazlası çocuk ve 4 binden fazlası kadın olmak üzere 14 bin 854 kişi öldürüldü.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs’te de 7 Ekim'den bu yana İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 239 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu, Gazze'de on binlerce yaralı ile sivilin sığındığı onlarca hastaneyi zorla tahliye ettirmek için yerleşkelerini ya da ana binalarını vurdu, işgal sırasında bazı hastaneleri bastı. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...