Tgrt Haber

Dışişleri Bakanlığı duyurdu: Mısır'a seyahatlerde 'kapıda vize' dönemi başladı

Editör: Şule Altınel / Kaynak: TGRT Haber
02 May 2023 11:12 - Güncelleme : 02 May 2023 11:43
Dışişleri Bakanlığı duyurdu: Mısır'a seyahatlerde 'kapıda vize' dönemi başladı

Mısır'da Türk vatandaşlarına artık 'kapıda vize' uygulaması başlatıldı. Karar Dışişleri Bakanlığı tarafından duyuruldu.

Dışişleri BakanlığıMısır​'a ziyaretlerde yeni uygulamayı açıkladı. Bakanlığın Twitter hesabından duyurulan karara göre Mısır'a 'kapıda vize​' uygulaması başlatıldı.

Twitter'dan yapılan açıklamada "Mısır’a seyahat edecek vatandaşlarımız bundan böyle Mısır sınır kapılarından vizelerini alabilecektir" denildi.

Türkiye’nin Kahire Maslahatgüzarı Salih Mutlu Şen, kapıda Vize uygulamasına ilişkin geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesabından "Vatandaşlarımız Mısır’a önceden vize almadan girebilecekler. Hayırlı olsun." açıklamasında bulunmuştu.

MISIR'LA NORMALLEŞME SÜRECİ

Son 10 yılda karmaşık bir ilişkiye sahip olan Ankara ve Kahire, 2020'nin başlarından itibaren yakınlaşmaya başladı.

İki ülke arasında ilk resmi yakınlaşma Mayıs 2021'de gerçekleşti. Dışişleri bakanlarının liderliğindeki delegasyonlar 2021'nin mayıs ayında Kahire'de ve ikincisi eylülde Ankara'da olmak üzere istikşafi görüşmeler gerçekleştirdiler. Görüşmelerde ikili ve bölgesel meseleler ile Doğu Akdeniz bölgesinde güvenlik ve barışın sağlanması konuları ele alındı.

Haziran 2022’de Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, uluslararası toplantı vesilesiyle Mısır’a bir ziyaret gerçekleştirerek önemli bir adım daha atıldı. Mısır’ın Şarm el-Şeyh kentinde yapılan İslam Kalkınma Bankası’nın Guvernörler Kurulu yıllık toplantısına katılan Bakan Nebati, 9 yıl aradan sonra Mısır’ı ziyaret eden ilk Türk bakan oldu.

İkili ilişkilerde yeni bir sayfanın açılması, ikili ekonomik ilişkilere ve ticaret rakamlarına da yansıdı. Türkiye​ ile Mısır arasındaki ticaret hacmi, 2021’in ilk çeyreğinde 1,3 milyar dolar seviyesinde iken, 2022’nin ilk çeyreğinde yüzde 85 artış göstererek 2,5 milyar dolara yükseldi.

İkili ilişkilerin normalleşmesi için en büyük adım ise Kasım 2022’de Katar’da atıldı. Dünya Kupası’nın açılış törenine, Katar Emiri Temim Bin Hamad Al-Sani’nin davetlisi olarak çok sayıda siyaset ve devlet adamı katıldı. Emir’in davetli listesinin başında gelen Recep Tayyip Erdoğan ile Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi, Emir’in arabuluculuğunda ilk defa yüz yüze gelip tokalaştı. İki lider, ülkeler arasındaki derin tarihi bağlara atıflar yaparak normalleşme sinyalleri verdi.

Türkiye ile Mısır arasındaki normalleşme süreci yavaş ancak istikrarlı bir şekilde ilerliyor. 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...