Tgrt Haber

Mısır'da 683 kişinin daha idamına karar verildi

28 Nisan 2014 14:44
Mısır'da 683 kişinin daha idamına karar verildi

Mısır'da, aralarında Müslüman Kardeşler Teşkilatı Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii'nin de bulunduğu darbe karşıtı 683 kişi hakkında idam kararı verildi.

Yargı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Minya Ceza Mahkemesi, "şiddete teşvik ve karakollara saldırı" iddiasıyla yargılanan darbe karşıtı 683 kişi hakkında ilk kararını açıkladı. Aralarında Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii'nin de bulunduğu darbe karşıtı 683 kişi hakkında daha idam kararı veren mahkeme dosyayı müftüye sevketti. Mahkeme, 683 kişi hakkında verilen idam hükmüne ilişkin kararın 21 Haziran'da sanıkların yüzüne okunmasına karar verdi. Kararın temyiz yolunun açık olduğu ifade edildi. Karar karşısında sanık ailelerinden bazıları bayılırken, "Hasbunallahu ve nimel vekil (Başımıza gelecek her türlü belâ ve musibete karşı Allah bize yeter. O, ne güzel dost ve ne güzel bir vekildir)" haykırışları duyuldu. İdam kararının ardından mahkeme çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı.
Mısır'da, 14 Ağustos'ta Rabiatul Adeviyye Meydanı'na düzenlenen kanlı müdahalenin ardından Minya'da bazı bölgelerdeki karakollara düzenlenen saldırı ve şiddet olaylarını teşvik ettikleri iddia edilen bin 228 kişi hakkında dava açılmıştı. Ülkenin "en çok sanıklı" davasının 24 Mart'taki duruşmasında, 397'si gıyabında olmak üzere 545 sanık yargılanmış, 528'i hakkında idam cezası, 17'sinin ise beraatine karar verilmişti. Haklarında idam cezası verilen 528 sanığın dosyaları müftüye sevk edilmişti. Aralarında İhvan Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii, eski Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Genel Başkanı Saad el-Katatni olmak üzere, çoğunluğu gıyabında yargılanan 683 sanıklı davanın ikinci bölümü ise 25 Mart'ta görülmüştü. Minya Ceza Mahkemesi, bugünkü duruşmada söz konusu kişilerin tamamı hakkında idam kararı vererek, dosyayı müftüye sevketti. Aynı mahkeme daha önce idam cezası verdiği 528 kişinin dosyayı da karara bağlayarak, sanıklardan 37 kişi hakkında verilen idam kararını onayladı, 491 kişinin cezasını ise müebbet hapse çevirdi. Sanıkların temyiz hakkı bulunuyor.
Dünya Müslüman Alimler Birliği karardan endişeli
Dünya Müslüman Alimler Birliği'nden yapılan yazılı açıklamada, darbe karşıtlarına verilen kararlar kınanarak, "Bu hükümler, darbe yönetiminin hakim olduğu Mısır'da, siyasi istikrarın olmadığı bir ortamda, hiçbir şeffaf soruşturma yapılmadan alındı. Kararların hiçbir şekilde güvenirliği yoktur" denildi. Kararlardan "derin endişe" duyulduğu belirtilen açıklamada, "Dünyanın hiçbir ülkesinde yargı, bu kadar adalet kaybı yaşamamıştır. Mısır'da genel özgürlükler öyle bir noktaya geldi ki bütün İslami kurallar, uluslararası normlar ve insan haklarına aykırı bir hal aldı" ifadeleri yer aldı. Uluslararası Rabia Platformu Koordinatörü Cihangir İşbilir ise yaptığı yazılı açıklamada, 3 Temmuz 2013'ten bu yana Mısır'da 7 bin kişinin katledildiğini, on binlerce kişinin yaralandığını, 22 bin kişinin haksız yere tutuklandığını belirtti.
Mısırlıların adalet ve güven duygularının yerle bir edildiğini aktaran İşbilir, şunları kaydetti: "Mısır'da darbe rejimi vahşette sınır tanımıyor, mahkeme eliyle katliama devam ediyor. Daha önce 528 kişi hakkında verilen idam kararlarına şimdi de 683 hakkındaki idam kararı eklendi. Böylelikle hakkında idam kararı verilen darbe karşıtlarının sayısı 1211'e ulaştı. 14 Ağustos'ta Rabia katliamında, saatler içerisinde binlerce kişiyi katleden darbe rejimi mahkeme eliyle yeni katliam kararları aldırıyor. Darbeden bu yana Mısır'da mahkemeler tiyatro salonlarına dönüştürüldü. Hukuk tamamen paçavraya çevrildi. Darbe rejiminin bu aymazlığına karşı tüm dünya çok güçlü bir ses çıkarmalıdır. İslam dünyasını ve batılı ülkeleri, uluslararası kuruluşları, sivil toplum kuruluşlarını bu kararlara karşı tepkiye ve eyleme davet ediyoruz. 1211 kişi hakkında verilen idam kararlarından, 3 Temmuz darbesine destek verenler, ses çıkarmayanlar, darbeye 'darbe' diyemeyen tüm çevreler sorumludur."

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...