Tgrt Haber

Mısır'dan İsrail'e Philadelphia Koridoru uyarısı

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Independent, Jerusalem Post
17 Ocak 2024 10:14 - Güncelleme : 17 Ocak 2024 11:15
Mısır'dan İsrail'e Philadelphia Koridoru uyarısı

İsrail ile Mısır arasında gerilim tırmanıyor. Sınırda bulunan 14 kilometrelik Philadelphia Koridoru'nu İsrail'in ele geçirme planları Mısır'ı ayağa kaldırdı.

İsrail'le Mısır​ arasındaki Philadelphi (Salahaddin) Koridoru gerilimi büyüyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu​'nun, İsrail ordusunun koridoru ele geçirmesi gerektiğini ve sadece bu şekilde Gazze​'nin silahsızlandırılmasının sağlanabileceğini söylemesi Mısır​'ı kızdırdı. Kahire yönetimi, Netanyahu'nun bu sözleriyle ülkelerini doğrudan silah kaçakçılığına izin vermekle suçladığını belirtti.

MISIR​'DAN İSRAİL'E UYARI

Mısır​ devletine bağlı Enformasyon Merkezi'nin direktörlüğünü yapan Diaa Raşvan, suçlamaların "saçmalık" olduğunu ifade etti. Mısır​'da bir televizyon kanalına röportaj veren Raşvan, koridorun işgalinin, 1979'da Washington'da imzalanan Mısır-İsrail barış anlaşmasının ihlali sayılacağı uyarısında bulundu.

Mısır'dan İsrail'e Philadelphia Koridoru uyarısı

Anlaşmanın Mısır​'la İsrail arasındaki 31 yıllık savaşı sona erdirdiğini hatırlatan Raşvan, İsrail'in "en iyi komşusunu" endişelendirmemesi gerektiğini ifade etti. Raşvan, İsrail'in Philadelphia Koridoru'nu ele geçirmeye teşebbüs etmesi durumunda Mısır​'ın ulusal güvenliğini koruyacağını sözlerine ekledi.

''İSRAİL ASKERİ HAREKAT DENEYEBİLİR''

2005'te dönemin İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un Gazze​'den çekilmeye karar vermesinin ardından, Mısır​ ve İsrail arasında koridorun kontrolüne ilişkin bir anlaşma imzalanmıştı.  Anlaşmayla birlikte Mısır​ ordusunun koridorda 750 asker bulundurmasına izin verilmişti.

Ahram'a konuşan Kahire Üniversitesi Siyaset Bilimi bölümünden Mustafa Kemal el-Sayid, İsrail'in koridoru yeniden ele geçirmesinin Netanyahu'nun pozisyonunu güçlendirebileceğini söyledi.

Mısır'dan İsrail'e Philadelphia Koridoru uyarısı

Sayid, "Netanyahu kritik bir durumda ve bu nedenle Mısır​'la ABD'yle veya Arap ülkeleriyle ilişkileri düşünmeden Philadelphia Koridoru'na yönelik bir askeri harekat deneyebilir" ifadelerini kullandı.

İsrail'in eski Mısır​ Büyülelçisi Dr. Haim Koren ise koridor üzerinden Gazze​'ye silah sokulan dönemler olduğunu belirtirken, "Bu İsrail için bir endişe sebebi. Bunların tekrarlanmaması için İsrail koridoru kontrol altına almak istiyor" diye konuştu.

Kaynak: Independent, Jerusalem Post
Sonraki Haber Yükleniyor...