Mursi'nin yargılandığı dava ertelendi
Mursi ile 14 sanığın yargılandığı, kamuoyunda 'İttihadiye olayları' olarak bilinen dava ertelendi.
Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile 14 sanığın yargılandığı, kamuoyunda "İttihadiye olayları" olarak bilinen davanın 10. duruşması, başkent Kahire'deki Polis Akademisi binasında başladı. AA muhabirinin aldığı bilgiye göre mahkeme heyeti, duruşma başlamadan önce Mursi'nin ve diğer sanıkların bulunduğu cam kafeslerdeki ses sistemini test etti. Mursi duruşmaya bir saat gecikmeli getirilirken, gecikmenin nedeni hakkında açıklama yapılmadı. Duruşma salonuna, Mısır Başsavcılığı tarafından, İttihadiyye Sarayı (Cumhurbaşkanlığı Sarayı) olaylarına ilişkin sunulan ve Radyo Televizyon Kurumu'nun incelediği teknik rapora ait CD'lerin izlenilmesi için 3 büyük ekran kuruldu.
Mahkeme tarafından Mursi'nin savunması için atanmış Avukat es-Seyyid Hamid, duruşmadan önce AA muhabirine yaptığı açıklamada, dava kapsamında deşifre edilen videoların sanıklara yöneltilen suçlar için delil teşkil etmediğini belirterek, "Videolarda teknik açıdan sorun yok, gayet temiz ancak sanıklara yöneltilen suçlamalar için delil teşkil edecek özellikte değiller. Videolarda, bazı grupların eylem yaptığı ve aralarında arbede yaşandığı görülüyor ancak göstericilerin hangi gruba mensup olduğuna dair bir iz, bir işaret bulunmuyor" dedi. İttihadiye davasında yargılanan 14 sanığın savunma heyetinden Avukat Muhammed ed-Demati ise hazırlanan bilirkişi raporunun bu alanda uzman olmayan kişilerce hazırlandığına dair bulguların olduğunu kaydetti. Konu hakkında detaylı bilgi vermeyen Demati, raporda yer alan bazı kelimelerin, sanıklara yöneltilen suçlamaları destekleyen ve onların lehine olan kısımları gizlemek amacıyla kasıtlı olarak yazıldığını savundu.
Öte yandan sanık avukatlarından Cemal Sabir, duruşma öncesi vatandaşlar tarafından darp edildiği gerekçesiyle güvenlik güçleriyle tartıştığını söyledi. Sabir, "Eğer onların saldırısına ben de karşılık verseydim, bana terörist derlerdi" diye konuştu. Mursi ve 14 sanık, kamuoyunda "İttihadiyye Olayları" olarak bilinen, 2012'de "Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde protestocuların ölümüyle sonuçlanan şiddet olaylarını teşvik" suçlamasıyla açılan dava kapsamında, 4 Kasım'da ilk kez hakim karşısına çıkmıştı.
Duruşma ertelendi
Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile 14 sanığın yargılandığı, kamuoyunda "İttihadiye olayları" olarak bilinen davanın duruşması ertelendi. Kahire Ceza Mahkemesi, başkent Kahire'nin doğusundaki Polis Akademesi binasında görülen davanın 10. duruşmasını, Cumhuriyet muhafızlarından 5 yeni şahidin dinlenmesi için pazar gününe erteledi. Duruşma, Nur Partisi Başkan Yardımcısı Nadir Bekkar'ın bir televizyon kanalında "Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) mensuplarını şiddet içerikli eylemlerde bulunmak"la suçladığı videonun gösterilmesiyle başladı.
Öte yandan savunma heyeti, Mısır Başsavcılığı tarafından, İttihadiyye Sarayı (Cumhurbaşkanlığı Sarayı) olaylarına ilişkin sunulan ve Radyo Televizyon Kurumu'nun incelediği rapora ait videolar konusunda teknik heyete yönelik itirazlarını sundu.
Savunma heyetinden Avukat Usame el-Halve, mahkemede gösterilen videoların bazı bölümlerinin teknik heyet tarafından kesildiğini savundu. Avukat Halve, Mursi'ye ait olduğu belirtilen videoların içeriğinin değiştirildiğini ve söz konusu videoların doğruluğundan şüphe duyduklarını dile getirdi.
Savunma heyetinden Avukat Nebil Abdusselam teknik heyet başkanının iki yıllık üniversite mezunu olduğunu hatırlatarak, videoların herhangi bir eksiltme ve ekleme yapılmadan incelenmesi için mahkemeden iletişim ve bilgi işlem profesörlerinden oluşan yeni bir teknik heyetin kurulmasını talep etti.
Mursi ve 14 sanık, kamuoyunda "İttihadiyye olayları" olarak bilinen, 2012'de "Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde protestocuların ölümüyle sonuçlanan şiddet olaylarını teşvik" suçlamasıyla açılan dava kapsamında, 4 Kasım'da ilk kez hakim karşısına çıkmıştı.