Musul Barajı çökme tehlikesi altında
ABD ordu mühendisleri tarafından hazırlanan raporda, Musul Barajı'nın yakın zamanda yıkılıp yaklaşık 500 bin kişinin hayatına mal olabileceği açıklandı.
Irak'taki Musul Barajı'nın, çökme ve milyonlarca insanı sular altında bırakma riski taşıdığı bildirildi. ABD ordu mühendisleri tarafından hazırlanan raporda, dünyanın en tehlikeli barajlarından biri kabul edilen Musul Barajı'nın, 2014'te kısa bir süreliğine DAEŞ'in kontrolüne geçtiği döneme oranla daha riskli hale geldiği belirtildi. Raporda, suyla aşınan gevşek bir zemin üzerine inşa edilen barajın temeline, kurulduğu 1985'ten bu yana bakım ekiplerinin sürekli çimento dökmek zorunda kaldığı kaydedildi. DAEŞ'ten kurtarıldıktan sonra baraja yeterli bakım yapılmadığına işaret edilen raporda, 113 metre yüksekliğindeki barajın yakında çökebileceği ve benzeri görülmemiş bir felakete yol açabileceği uyarısı yapıldı.
Amerikalı mühendisler, Musul Barajı'nın yıkılması halinde 500 bin kişinin ölebileceği ve yaklaşık 1 milyon kişinin evsiz kalabileceği tahmininde bulundu. Orduda görevli mühendislerden Ali Asghar, İtalyan mühendislik firması Trevi Group'un barajı tahkim etmek için Irak hükümetiyle anlaşmak üzere olduğunu, bunun barajın ömrünü uzatacak geçici bir çözüm olabileceğini söyledi. ABD'li mühendislerinin yayınladığı raporda kalıcı tek çözüm olarak, yaklaşık 2 milyar dolara ikinci bir baraj inşa edilmesi gösterildi. Raporda baraj için kalıcı çözüm bulma çabalarının, siyasi çekişmeler ve yüksek maliyet nedeniyle ertelendiği vurgulandı. Irak Su Kaynakları Bakanlığı ise ABD'nin uyarılarına rağmen, barajın yakın zamanda çökme tehlikesi altında olmadığını savundu.