Tgrt Haber

Musul operasyonu öncesi IŞİD'e kuşatma

10 Mart 2015 10:41
Musul operasyonu öncesi IŞİD'e kuşatma

Irak'ta IŞİD'in kontrolü altında olan Musul'a yönelik operasyon öncesinde Koalisyon Güçleri, Peşmerge ve Irak ordusu 3 koldan saldırıyor.

Peşmerge, Şengal bölgesinden vuruyor. Enbar ve Selahaddin'de Şii milisler ve İran askerlerinin desteğinde IŞİD'i vuruyor. Karadan ve havadan operasyonlar başlatan Irak ordusu ise Tikrit'e ilerliyor. Irak’ta geçen yaz ayından beri IŞİD’in kontrolü altında olan Musul kentine yönelik büyük operasyon için gün sayılırken ABD desteğindeki Irak Ordusu ve peşmerge kuvvetleri, Tikrit ve Kerkük’te IŞİD’e karşı kapsamlı operasyonlara başladı. Peşmerge, HPG ve YPG silahlı gruplarının başlattığı operasyonlar Şengal bölgesinde yoğunlaştığı belirtildi. Peşmerge ayrıca dön Sabah koalisyona ait savaş uçaklarının desteğiyle, IŞİD’in elinde olan Kerkük’ün güneyinde operasyona başlattı. Pergelerinin bölgede 20 kilometre ilerlediği bildirildi.

BAĞDAT BOMBA YAĞDIRDI
30 bin Irak askeri ise, karadan ve havadan başlattıkları operasyonlarla Tikrit’e doğru ilerliyor. Tikrit, Irak ordusu tarafından kuşatılırken IŞİD kenti terk etmeye hazırlanıyor. Enbar ve Selahaddin bölgesinde ise Şii milisler ve İran askerlerinin desteğinde IŞİD’e karşı operasyon başlatan Irak ordusu, IŞİD’in Hamrin Havzası Emiri Ebu Katada el Libi’nin (43) öldürüldüğü açıklandı. Irak ordusuna ait savaş uçakları ise Başkent Bağdat’ın 45 kilometre batısında bulunan Felluce’deki örgüt mevzilerine bomba yağdırdı. Bombalamada onlarca IŞİD’linin öldürüldüğü bildirildi. Irak Savunma Bakanlığı’na göre aralarında keskin nişancıların da bulunduğu 89 IŞİD’li öldürüldü.

IŞİD GENERALİ ÖLDÜRÜLDÜ
Enbar’ın Felluce’de ordu güçleri ile IŞİD arasında yaşanan çatışmalarda Irak ordusuna komuta eden Tümgeneral Wızah Mahmud Halal hayatını kaybetti. Diğer yandan Musul’un güneydoğusundaki Nimrud kalıntılarına saldıran IŞİD’in Musul’un 100 kilometre güneyindeki Hatra kentine girdiği belirtildi. Kuzey Irak’daki Kürt güçlerinin açıklamalarına göre UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde olan Hatra antik kenti örgütün yeni hedefi oldu. Irak’ın Şii din adamlarından Mukteda es-Sadr, kendisine bağlı, “Barış Tugayları”na, Musul Operasyonu’nda orduyla hareket etme emri verdi. Kürdistan Bölgesi Başkan Yardımcısı Kosret Resul Ali, peşmerge güçlerinin Irak ordusu ve Şii milisleri beklemeden, tek başına IŞİD’in işgali altındaki bölgeleri kurtaracağını söyledi.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...