Müthiş keşif: Ormanda Antik Maya kenti gün yüzüne çıktı
Arkeologlar, havadan lazer tarama teknolojisini kullanarak Meksika Maya kentinin kalıntılarını ortaya çıkardı.
Arkeologlar, havadan lazer tarama teknolojisini kullanarak güney Meksika ormanlarında daha önce varlığı bilinmeyen bir antik Maya kentinin kalıntılarını ortaya çıkardı. Meksika'nın antropoloji enstitüsü INAH'tan araştırmacılar, piramit benzeri yapılar, taş sütunlar ve birkaç büyük bina içerdiği tespit edilen antik kentin bin yıl önce muhtemelen önemli bir merkez olduğunu söyledi.
1160 METREKARELİK ARAZİYE YAYILMIŞ KENT
Yukatek Mayacasında "taş sütun" anlamına gelen Ocomtun adlı kent, Orta Düzlükler'in MS 250 ila 1000 yıllarında önemli bir merkezi olabilir. Araştırmacılar, alanda bulunan bir dizi silindirik sütunun muhtemelen binaların üst oda girişlerinin parçası olduğunu tahmin ediyor. Keşif ABD'deki Houston Üniversitesi'nin havadan lazer taraması sayesinde gerçekleşti. Independent'ın haberine göre bilim insanları, havadan yapılan taramanın ormanda yaklaşık 1160 metrekarelik araziye yayılan alanın yerinin belirlenmesine katkı sağladığını belirtiyor.
GENİŞ SULAKLAR BULUNDU
Arkeologlar LiDAR verileri sayesinde Kolomb öncesi dönemden çok sayıda yapı yoğunluğu tespit etti. Baş arkeolog Ivan Sprajc, "En büyük sürpriz, geniş sulak alanlarla çevrili yüksek bir arazideki 'yarımada' üzerindeki arkeolojik alan oldu" dedi. Arkeologlar, La Riguena nehri yakınlarındaki bölgede, topluluk ritüelleri için tasarlanmış olabilecek sunaklar keşfetti.
BÜYÜK BİNALAR
Dr. Sprajc, "Sitin anıtsal çekirdeği 50 hektardan büyük bir alanı kaplıyor ve 15 metreden yüksek birkaç piramit tarzı yapı da dahil olmak üzere bazı büyük binalar var" dedi. Araştırmacılar ayrıca alanda, kalıntıların zaman çizelgesinin daha da daraltılmasını sağlayan bir dizi seramik yapı buldu. Antropoloji doktoru Sprajc, "Yüzeyden ve bazı kuyulardan topladığımız en yaygın seramik türleri Geç Klasik (M.S. 600-800) döneme ait" dedi.
Maya uygarlığı, Avrupalı sömürgecilerin gelişinden önce Batı yarımkürenin en gelişmiş medeniyetlerinden biriydi ve ileri matematiksel takvimleriyle tanınıyordu.