Tgrt Haber

Myanmar'da Müslümanlar çok etnikli dayanışma komitesi oluşturdu

31 May 2021 09:25
Myanmar'da Müslümanlar çok etnikli dayanışma komitesi oluşturdu

Myanmarlı Müslümanlar çok etnikli dayanışma komitesi kurdu. Dayanışma komitesinin amacı da ülkede demokrasiyi yeniden inşa etmek ve Müslümanların haklarını korumak için kurulduğu belirtildi.

Myanmarlı Müslümanlar çok etnikli dayanışma komitesi kurdu. Dayanışma komitesinin amacı da ülkede demokrasiyi yeniden inşa etmek ve Müslümanların haklarını korumak için kurulduğu belirtildi. Müslümanların haklarını korumak için Myanmarlı Müslümanlar Çok Etnikli Danışma Komitesi (MMMCC) sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada kuruluş amaçları ve faaliyet planları sıralandı.

Myanmar’da askeri yönetime karşı kurulan dernekler dayanışma komitesine desteklerini açıkladı. Açıklamada “"Birinci amacımız, Myanmarlı Müslümanlar ve özellikle Arakanlı Müslümanlarına yönelik politikalarında NUG'den güvence almaktır." ifadesi kullanıldı.

DAHA KAPSAYIÇI BİR VATANDAŞLIK YASASI

Ülkedeki Müslüman kuruluş temsilcileri ve siyasetçilerin NUG ile temas kurmasını sağlamanın da komitenin ikinci hedefi olduğu açıklamada kaydedildi. Komitenin bir diğer hedefinin de 1982'de Myanmar ordusu tarafından imzalanan ve ülkedeki Arakanlı Müslümanları vatandaşlık haklarından mahrum eden vatandaşlık yasasının kaldırılarak, daha kapsayıcı yeni bir vatandaşlık yasasının hazırlanmasını sağlamak olduğu ifade edildi.

EŞİT HAKLAR İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ

Açıklamada, komitenin NUG'u meşru hükümet olarak tanıdığı ve NUG'un uluslararası camiada tanınması için her türlü destekte bulunacağı kaydedildi. Komiteye ilişkin AA muhabirine konuşan MMMCC Sözcüsü Kyaw Soe Win, komitenin Müslümanların haklarını savunmanın yanı sıra kapsayıcı bir bünyeye sahip olacağını vurgulayarak "Müslümanlara yönelik politikalarını tanımlama ve netleştirme konularında Ulusal Birlik Hükümetine yardımcı olmayı amaçlıyoruz." dedi. 1982 vatandaşlık yasasını "Nazi kanunları" olarak tanımlayan Win, "NUG'un bu yasayı bir an önce kaldırması ve Burma'nın, yeni yönetim altında tüm vatandaşlarına eşit haklar tanıyan bir ülke olması için elimizden geleni yapacağız." diye konuştu

MÜDAHALELER SONUÇU 840 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Myanmar ordusu, 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilimin yükselmesinin ardından 1 Şubat'ta yönetime el koymuştu. Myanmar ordusunun darbe karşıtlarına müdahalesi sonucu 840 kişi hayatını kaybetti. Ülkede geniş katılımlı gösteriler sürerken gözaltındaki üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargılanmalarına devam ediliyor.



 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...