Tgrt Haber

Üçlü zirvede mutabakata varıldı! NATO Zirvesi'nden İsveç'e onay çıktı

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
10 Temmuz 2023 22:20 - Güncelleme : 11 Temmuz 2023 00:27

Son dakika haberi: Litvanya'da yarınki NATO zirve öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson bir araya geldi. Bu görüşmenin ardından AB Konseyi Başkanı Michel ile görüşen Erdoğan, daha sonra Stoltenberg ve Kristersson ile yeniden bir araya geldi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg toplantı sonrası Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini Meclis'e taşıyacağını söyledi.

Yarın gerçekleştirilecek NATO zirvesi​ için Litvanya'nın başkenti Vilnius​'a giden Cumhurbaşkanı Erdoğan​ burada NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg​ ve İsveç​ Başbakanı Ulf Kristersson ile üçlü bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonrası basına açıklamalarda bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliği için kararı Meclis'e taşıyacağını söyledi. 

Görüşmede İsveç'in NATO üyelik süreci ele alınırken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın,Stoltenberg ve Kristersson ile ikinci kez görüştüğü öğrenildi. 

Üçlü zirvede mutabakata varıldı! NATO Zirvesi'nden İsveç'e onay çıktı

Stoltenberg konuyla ilgili yaptığı son açıklamada, "Vilnius'ta İsveç ile ilgili olumlu karar çıkması hala mümkün" demişti.

AB KONSEY BAŞKANI İLE ARA GÖRÜŞME YAPILDI 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Zirve kapsamındaki ikinci görüşmesi ise Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel ile oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iki görüşmesi de basına kapalı gerçekleşti. 

TÜRKİYE'DEN İSVEÇ'E ONAY! 

Yaklaşık 4 saat süren zirvede İsveç'in terör örgütü YPG/PYD ve FETÖ'ye destek vermeyeceğini yinelediği bildirildi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg toplantı sonrası açıklamalarda bulundu. 

Basına kapalı olarak gerçekleştirilen görüşmenin ardından kameralar karşısına geçen Stoltenberg'in açıklamalarından satır başları şöyle:

"TÜRKİYE, İSVEÇ'İN NATO SÜRECİNİ İLERLETMEYİ KABUL ETTİ"

"Türkiye, İsveç'in NATO sürecini ilerletmeyi kabul etti. Erdoğan, İsveç'in onaylanması için kararı Meclis'e götürecek. Sayın Erdoğan, İsveç'in üyeliğinin onaylanması konusunda kararını verdi.

"TERÖRLE MÜCADELEDEN SORUMLU ÖZEL KOORDİNATÖR ATAYACAĞIZ"

İlk kez Terörle Mücadeleden Sorumlu Özel Koordinatör atayacağız. İsveç'in üyelik teklifinin tamamlanması tarihi bir adımdır. Sayın Cumhurbaşkanı en kısa zamanda bunu olacağının taahhüdünü verdi. Terörizme karşı nasıl birlikte çalışılacağı konusunda uzlaşıldı. Bu hem Türkiye, hem de tüm NATO ittifakı için önemli. 

"İSVEÇ, TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİ İÇİN DESTEK VERECEK"

Türkiye'nin onay işlemi hakkında ayrıntıları ben veremem. Şunu kesin olarak söyleyebilirim ki Cumhurbaşkanı Erdoğan en yakın zamanda onay işlemini gerçekleştirecektir. İsveç, Avrupa Birliği üyesi olarak Türkiye'nin AB sürecini, vize serbestisini ve Gümrük Birliği'nin güncellenmesi çabalarını destekleyecek.  

Son dakika haberinin ayrıntıları geliyor...  

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...