Tgrt Haber

NATO'da koltuk kavgası! Türkiye ve Macron bu kez aynı fikirde

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: The Telegraph
18 Haziran 2023 17:31 - Güncelleme : 18 Haziran 2023 17:39
NATO'da koltuk kavgası! Türkiye ve Macron bu kez aynı fikirde

Fransa lideri Macron yeni NATO Genel Sekreteri'nin Britanyalı olmasını veto ettiği belirtildi. Danimarkalı Frederiksen için de karşı görüş bildiren Macron bu konuda Türkiye ile görüş birliği içinde.

30 Eylül'de görev süresi dolacak olan NATO​ Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in yerine oturacak isim için adaylar konuşulmaya başlarken İngiliz basını Fransa​ Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron​'la ilgili önemli bir iddia ortaya attı.

The Telegraph'ta yer alan habere göre, göreve talip olan en güçlü adaylardan biri olarak gösterilen Birleşik Krallık Savunma Bakanı Ben Wallace​'ın ismi Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un vetosuyla karşılaştı.

ALMANYA DA DESTEKLİYOR

Fransız liderin, Birleşik Krallık Brexit karrıyla AB'den ayrıldığı için Ben Wallace ismine sıcak bakmadığı ve yeni NATO Genel Sekreteri'nin mutlaka AB üyesi ülkeden olmasını istediği belirtildi. Macron'un bu fikrinin Almanya'dan ve aynı zamanda NATO üyesi olan AB üyesi ülkelerin çoğunluğundan destek aldığı kaydedildi. Fransız yetkililerin Britanya ordusunun bütçe kesintilerinden rahatsız oldukları aktarılırken, Hollanda ve Polonya'nın ise Britanyalı bir adaya destek verebileceği öne sürüldü.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, uzun süredir Britanya'nın AB'de ayrıldığı için bazı sonuçlarla karşı karşıya kalması gerektiğini savunuyor. Fransa liderinin ayrıca AB üyesi bir ülkeden seçilecek genel sekreter yardımıyla NATO'nun Washington'a bağımlılığını azaltmayı hedeflediği öne sürülüyor.

İNGİLTERE'DEN TEPKİ GECİKMEDİ

Fransa'nın Wallace ismine muhalefetini değerlendiren eski Avam Kamarası Savunma Komitesi Başkanı Julian Lewis, "Avrupa Birliği'nden ayrıldığımız için Ben Wallace'ın NATO Genel Sekreteri olmasını engellemek iki organizasyonun farklı rollerinin umursanmadığını gösteriyor ve ittifakın uyumunu bozuyor" ifadelerini kullandı.

DANİMARKALI ADAYA TÜRKİYE'DEN VETO

Öte yandan Ben Wallace dışında NATO Genel Sekreterliği için en çok konuşulan isimlerden biri Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen'in adaylığının da Fransa tarafından veto edildiği öne sürülüyor. Paris yönetiminin ittifak liderinin üç dönem üst üste Nordik ülkelerinden seçilmesinin dengesizliğe neden olacağı görüşünde.

Telegraph'ın haberinde ayrıca Türkiye'nin de Kopenhag'daki Türkiye büyükelçiliği önünde Kur'an ve Türk bayrağı yakılmasının ardından Frederiksen'in NATO Genel Sekreterliği için adaylığını veto ettiği belirtildi.

Kaynak: The Telegraph

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...