Tgrt Haber

NATO’dan Afganistan itirafı: Sınıfta kaldık

19 Ekim 2021 09:05
NATO’dan Afganistan itirafı: Sınıfta kaldık

Otuz ülkeden gelen milletvekillerine Afganistan sunumu yapan NATO yetkilileri, çok çarpıcı itiraflarda bulundu. Operasyonlardan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Manza, "Afganistan’daki birliklerden gelen durum raporları NATO Karargâhında aylarca bekletiliyor ya da sulandırılıyordu. 140 bin askerle ulus oluşturmaya kalkınca başarılı olamadık" açıklamasında bulundu.

Lizbon’da yapılan NATO Genel Kurul Toplantısına Afganistan hezimetiyle ilgili sözler damga vurdu. Türkiye’den bazı milletvekillerinin de katıldığı toplantıda Genel Sekreter Yardımcısı John Manza şu itiraflarda bulundu: Sadece terörle mücadele ile sınırlı bir misyon yerine 140 bin askerle ulus oluşturmaya kalkınca başarılı olamadık. Cepheden gelen bilgiler problemliydi. Raporlar aylarca bekletildi ya da sulandırıldı. Afganistan’dan çıkışın zorluğunu hesaplayamadık. Diplomatlar basmakalıp konuşuyor. Çok para akıtarak zeki gençlerden iyi ülke yöneticileri yetiştirebiliriz sandık, beyin göçünü teşvik etmiş olduk. Kadınları polis yaparak hayatlarını tehlikeye attık.

TÜRK PARLAMENTERLER DE KATILDI

Geçen hafta Portekiz’in başkenti Lizbon’da NATO Parlamenterler Asamblesi’nin (NATO PA) Genel Kurul toplantısı sırasında aralarında Türk parlamenterlerin de bulunduğu bir gruba Afganistan sunumu yapıldığı öğrenildi. Toplantıya, AK Parti’den Fikri Işık, Taner Yıldız, MHP’den Kamil Aydın, CHP’den ise Utku Çakırözer’in yanı sıra 30’a yakın NATO üyesi ülkenin parlamenterleri de katıldı. Toplantıda NATO’da Genel Sekreter Jens Stoltenberg’den sonra en yetkili ikinci isim olan Operasyonlardan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı John Manza, NATO ülkeleri parlamenterlerine yaptığı sunumda Afganistan’da yaşanan sürecin perde arkasını anlattı. Manza, bu konuda önümüzdeki günlerde NATO Savunma Bakanları ve Dışişleri Bakanlarına da benzer raporlar sunulacağını kaydetti.

20 yıl süren NATO misyonunun başarısızlıkla sonuçlanmasından sonra Taliban’ın kontrolü ele geçirdiği Afganistan’dan çıkarılan derslere ilişkin sunumdan öne çıkan bazı önemli bölümler şöyle:

BAŞARILI OLAMADIK

“Başka bir ülkede demokrasi oluşturmak için savaşa girmek oldukça ileri bir hedefmiş. Ama NATO’da Afganistan konusu hiç böyle tartışılmadı. ABD dâhil hiçbir üye Afganistan’ı hayati nitelikte ulusal çıkarı olarak görmedi. Öyle görmeyince de Taliban kalkışmasıyla mücadeleyi sürdürmenin mümkün olmadığı görüldü. Başta sadece terörle mücadele hedefine odaklı misyonumuz zaman içinde çok büyüdü. İlk başta Kabil ve etrafında görevli birkaç bin kişilik kuvvet vardı. Bu 2006-2009 arası 60 bine çıktı. 2009’dan sonra 140 bini buldu. Misyonun çerçevesi böyle genişleyince, ülkeden çıkışın daha da zor olacağını hesaplayamadık. Sadece terörle mücadele ile sınırlı bir misyon yerine 140 bin askerle ulus oluşturmaya kalkınca başarılı olamadık.

NATO’dan Afganistan itirafı: Sınıfta kaldık

RAPORLAR SÜMEN ALTI EDİLDİ

Cepheden NATO karargâhına gelen raporlamalar problemli. Altı ayda bir alandan misyon raporları gelir. Önce Brüksel’de askerî komiteye gider. Oradan çıkması haftalar hatta bazen aylarca gecikiyor. Hem de rapor sulandırılıyor. Sonra operasyon komitesine gelir. Orada da bekler, sulandırılır. O rapor NATO Konseyine varana kadar raporun yenisi hazırlanmış oluyor. Daha doğrudan, zamanlı ve içerikli raporlamaya ihtiyaç var. NATO’da yapılan tartışmaların içeriğinde de problem var. NATO karargâhına gelince herkes çok kibar davranıyor. NATO Konseyinde askerî kanada ilişkin tartışmaların önü mutlaka açılmalı.

Diplomatlar, sadece başkentten gönderilen açıklamaları okuyor. Çok para akıtarak zeki gençlerden iyi ülke yöneticileri yetiştirebiliriz sandık, beyin göçünü teşvik etmiş olduk. Kadınları polis yaparak hayatlarını tehlikeye attık. Ülkenin kalkınmasına etkimiz tahminimizden çok daha düşük kaldı.

İÇ SAVAŞ ÇIKABİLİR

Afganistan’da terör örgütlerinin hâlâ aktif olduğuna dikkat çeken NATO’da en yetkili ikinci isim olan Manza, DEAŞ-K tarafından yeni bir cami saldırısı yapıldığını belirtti. Ülkenin kolayca iş savaşa sürüklenebileceğini belirten Manza, “Terör örgütleri için yeniden güvenli bölge haline dönüşmemesi için uluslararası işbirliğine ihtiyaç var” dedi. Önlerinde iki seçeneğin olduğunu ifade eden Manza, “ Ya NATO diğer uluslararası çabaları destekleyecek. Ya da global bir koalisyon kurulacak ve ülkeler onun içinde yer alacak” dedi.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...