Tgrt Haber

Son dakika! NATO'dan Rusya'ya karşı hamle: Kritik 4. maddeyi devreye aldı

24 Şubat 2022 13:51 - Güncelleme : 24 Şubat 2022 15:16
Son dakika! NATO'dan Rusya'ya karşı hamle: Kritik 4. maddeyi devreye aldı

Son dakika haberi: Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarından sonra NATO'dan karşı hamle geldi. Yapılan açıklamada, Washington Antlaşması'nın 4'üncü maddesinin devreye alındığı belirtildi. Ardından konuşma yapan ve basının sorularını cevaplayan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, NATO'nun Rusya'ya ve saldırılarına karşı olduğunu ve askeri güçlerin artırıldığını kaydetti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Ukrayna'nın doğusundaki iki bölgeyi tanımasının ardından zirve yapan gerilimde korkulan oldu. Putin Türkiye saati ile sabaha karşı Ukrayna'ya operasyon talimatı verdi.

Rus tankları Donbass'a ilerlerken, hava kuvvetleri de Ukrayna'nın savunma hatlarına ve başkent Kiev olmak üzere birçok şehre bomba yağdırdı. Kiev'de patlama ve siren sesleri yükseldi. Harkov, Kramatorsk, Mariupol, Mykolaiv, Odesa'da da art arda patlamalar yaşandı.

Rusya'nın saldırılarında siviller de hedef alındı. Ukrayna tüm dünyanın kilitlendiği işgal girişiminde ölü ve yaralılar olduğu açıklandı.

"EN GÜÇLÜ ŞEKİLDE KINIYORUZ"

Ülke liderlerinden peş peşe Rusya'nın işgal girişimine tepki gelirken NATO'dan ilk resmi açıklama yapıldı. NATO'dan yapılan yazılı açıklamada, "Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik tamamen haksız ve sebepsiz olan korkunç saldırısını mümkün olan en güçlü şekilde kınıyoruz." denildi.

Rusya'nın eylemlerinin Avrupa-Atlantik güvenliği için ciddi bir tehdit oluşturduğunun altının çizildiğini açıklamada, şunlar kaydedildi:

"NATO, tüm müttefiklerin güvenliğini ve savunmasını sağlamak için gerekli tüm önlemleri almaya devam edecektir. İttifak'ın doğu kısmına ek savunma kara ve hava kuvvetlerinin yanı sıra ek deniz varlıkları yerleştiriyoruz. Güçlerimizin tüm olası durumlara yanıt verme hazırlığını artırdık.

KRİTİK MADDE DEVREDE

Bugün Washington Antlaşması'nın 4'üncü maddesi kapsamında istişarelerde bulunduk. Tüm müttefikleri korumaya yönelik savunma planlamamız doğrultusunda, İttifak genelinde caydırıcılığı ve savunmayı daha da güçlendirmek için ek adımlar atmaya karar verdik."

Washington Antlaşması'nda yer alan 'Madde 4' şu şekilde

Taraflar, içlerinden herhangi birinin siyasal bağımsızlık ve güvenliği, toprak bütünlüğü tehdit altına girdiğinde , içlerinden birinin talebi durumunda bir araya gelerek durumu müzakere edeceklerdir.

NATO'nun yaptığı ilk açıklamanın ardından kameralar karşısına geçen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın saldırıları karşısında NATO'nun tutumunu anlatarak basın mensuplarının sorularını cevapladı. Rusya'nın taarruzunu 'egemen, bağımsız ve barışçıl bir ülkeye tehdit' oalrak niteleyen Stoltenberg, Rusya'yı demokrasiye davet ettiklerini, Ukrayna'nın ise kendisini savunma hakkını desteklediklerini ifade etti.

"ÖZGÜRLÜK HER ZAMAN BASKININ ÜSTÜNDE OLACAK"

NATO liderlerini yarın sanal konferansa davet ettiğini söyleyen Stoltenberg şu ifadeleri kullandı:

"Rusya Ukrayna’nın elinden egemenliğini ve bağımsızlığını alarak tarihi tekerrür etmek istiyor. Birimize gerçekleştirilen saldırı hepimize yapılmış sayılacak. Rusya’nın büyük askeri yığılmasına karşı güçlerimizi zaten sağlamlaştırmıştık. Üst düzey alarm halinde hava sahamızı koruyoruz. Kuzeyin üst düzeyine dek 20 kadar gemi konuşlandırdık. Müttefiklerimizi saldırıdan korumaya hazırız. "

Rusya'nın tüm dünya ülkelerini 10 yıldır güvende tutan ilkeleri ihlal ettiğinin altını çizen Stoltenberg, "Barış ve bağımsızlık otoriter rejimler tarafından tehdit altında. Daha büyük bağlılıkla karar vermeliyiz. NATO olarak bir aradayız. Hepimiz halk ve değerlerimizi koruyacağız. Özgürlük her zaman baskının üstünde olacak." dedi. 

Bu konuşmasının ardından Stoltenberg, basın mensuplarından gelen soruları cevapladı.

NATO PUTİN KARŞISI KOALİSYON OLUŞTURACAK MI?

"NATO Ukrayna ile dayanışma içerisinde. NATO hem AB hem de dünyadaki tüm ortakları ile beraber adımlar atmakta. Tüm ortaklarımız büyük yaptırımları devreye sokuyor. Bunlar aslında söz verdiğimiz şeyleri yaptığımızı gösteriyor.

Rusya büyük bedeller ödeyecek. Askeri desteğimizi artıracağız. Rusya'nın işgalinin karşısındayız. Uluslararası hukukun bu şekilde ezilmesini kabul edemeyiz."

NATO MÜTTEFİKLERİ DOĞRUDAN TEHDİT ALTINDA MI?

"Biz bütün müttefiklerimizi her saldırıya karşı her karış NATO toprağında koruyacağız. Doğu kanadında binlerce askerle güçlerimizi artırdık. Amacımız çatışma başlatmak değil, çatışmayı engellemek. Rusya'nın NATO müttefiklerini böyle bir şey yapabileceğini kimse düşünmesin."

DOĞU'DA ARTIRILAN GÜÇLER YENİ Mİ, ESKİ DÜZENLEME Mİ?

Bu işgal bir sürpriz değil, bunun aylardır uyarısında bulunuyorduk. Bu sabah olanlara baktığımızda öngördüğümüz şey ile karşı karşıya kaldığımız gördük. Uzun süredir ağır bedeller ödeneceğini belirtiyorduk."

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...