Netanyahu, 'Hamas'ın tünel ağı tümüyle yıkıldı'
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Hamas'ın tünel ağı tümüyle yıkıldı. Bundan emin olduktan sonra Gazze'den çıktık" dedi
Netanyahu, düzenlediği basın toplantısında, "Gazze'nin yıkımından" Hamas'ı sorumlu tutarak, "Gazze'nin silahtan arındırılması çerçevesinde Hamas'ın yeniden silahlanması engellenmeli" dedi.
Gazze ile İsrail yerleşim birimleri arasında sınır bölgesinde yer alan tünellerin yıkımında başarılı olduklarını ileri süren Netanyahu, "Hamas'ın tünel ağı tümüyle yıkıldı. Bundan emin olduktan sonra Gazze'den çıktık. Karadan, havadan ve denizden Hamas'ın birçok operasyonunu sonuçsuz bıraktık" diye konuştu.
Gazze çevresindeki İsrail'e ait yerleşim birimlerinde, operasyonlardan öncesine göre çok daha güvenli bir ortam oluştuğunu savunan Netanyahu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile telefonda görüştüğünü belirterek, "Oldukça iyi bir görüşmeydi. Gazze'nin silahsızlandırılmasına ilişkin açıklamasından dolayı kendisine teşekkür ettim. Zira oldukça önemli bir açıklamaydı" ifadesini kullandı. Netanyahu, Hamas'ın okul, cami ve evlerden füze attığını ve vatandaşları "canlı kalkan" olarak kullandığını öne sürerek, "Ölen ve yaralanan her bir sivil için derin üzüntü duyuyoruz. Bizim düşmanımız siviller ve Gazze halkı değil, Hamas'tır. İsrail, Mısır'ın 14 Temmuz'da önerdiği ateşkes girişimini kabul ederken, Hamas reddetti ve bunu daha yeni kabul etti. Eğer şimdi kabul ettiği ateşkesi o zaman kabul etseydi kayıpların yüzde 90'ı önlenirdi" dedi.
"Şimdi önemli mesele, Gazze'nin yeniden imarı ve insani yardımların ulaşmasını sağlamak" diyen Netanyahu, Filistin yönetimiyle de birçok meselede işbirliği içinde olduklarını ve bunu sürdürmeye hazır olduklarını kaydederek, "Aslında ateşkes onlarla birlikte organize edildi. Öneri Mısır'dan geldi ancak onlar Filistinli gruplarla görüşüyorlardı" ifadesiyle sözlerini tamamladı. Mısır'da ateşkes görüşmeleri için bulunan Filistin heyeti üyesi Filistin Demokratik Kurtuluş Cephesi (FDKC) Genel Sekreter Yardımcısı Kays Abdulkerim de "direniş gruplarının silahsızlandırılması" yönündeki talepleri kabul etmeyeceklerini belirtmişti.Gazze'de görevini fiilen yürüten Filistin Hükümeti Sağlık Bakanlığı verilerine göre, İsrail'in havadan, karadan ve denizden düzenlendiği saldırılarda 426'sı çocuk, 246'sı kadın, 79'u yaşlı bin 868 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 877'si çocuk, bin 853'ü kadın, 374'ü yaşlı 9 bin 563 kişi yaralandı.Batı Şeria'da 12 Haziran'da kaybolan 3 Yahudi yerleşimcinin 18 gün sonra ölü bulunmasının ardından Filistinli genç Muhammed Ebu Hudayr, 2 Temmuz'da Yahudi yerleşimciler tarafından kaçırılmış ve yakılarak öldürülmüştü. İsrail, olayları gerekçe göstererek 7 Temmuz'da "Koruyucu Hat" adı altında Gazze'ye havadan, 17 Temmuz Perşembe de karadan saldırıya geçmişti.
27 bin yedek asker terhis edildi
Öte yandan, İsrail'in 7 Temmuz'da Gazze'ye başlattığı saldırılar kapsamında göreve çağırdığı 27 bin yedek askeri terhis ettiği bildirildi
İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "27 bin asker terhis edildi. Kalan asker sayısı 55 bin" dedi.Ordu dün başlayan ateşkes öncesi Gazze'ye düzenlediği saldırılar kapsamında 82 bin 201 yedek askeri göreve çağırmıştı.Gazze'deki Filistinli gruplar ve İsrail arasında dün saat 08.00'de başlayan 72 saatlik ateşkes sağlanmıştı. Mısır'ın ateşkes önerisinin İsrail ve Hamas tarafından kabul edildiği bildirilmişti.İsrail ordusu, ateşkesin ardından çektiği askeri birliklerini Gazze sınırına paralel olarak yeniden konuşlandırmıştı.
Normal hayata dönün çağrısı
İsrail ordusu, Filistinli gruplarla yapılan ateşkesin ikinci gününde vatandaşlara normal hayatlarına dönme çağrısı yaptı. Ordudan yapılan yazılı açıklamada, "İç Cephe Komutanlığının talimatları doğrultusunda ülkedeki tüm vatandaşlarımız herhangi bir kısıtlama olmaksızın normal hayatlarına geri dönebilirler. Sirenlerin çalması durumunda ise verilecek talimatlara göre hareket edilir" denildi.İsrail İç Cephe Komutanlığı, geçen ay Gazze sınırına 40 kilometre uzaklıktaki yerleşim bölgelerinde oturan İsraillilere sirenler çaldığında sığınaklara gidilmesi gibi bazı kısıtlamalar getirmişti.
Gazze'deki Filistinli gruplar ve İsrail arasında dün saat 08.00'de başlayan 72 saatlik ateşkes sağlanmıştı. Mısır'ın ateşkes önerisinin İsrail ve Hamas tarafından kabul edilmişti.Gazze'de görevini fiilen yürüten Filistin Hükümeti Sağlık Bakanlığı verilerine göre, İsrail'in havadan, karadan ve denizden düzenlendiği saldırılarda 426'sı çocuk, 246'sı kadın, 79'u yaşlı bin 868 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 877'si çocuk, bin 853'ü kadın, 374'ü yaşlı 9 bin 563 kişi yaralandı.Batı Şeria'da 12 Haziran'da kaybolan 3 Yahudi yerleşimcinin 18 gün sonra ölü bulunmasının ardındanFilistinli genç Muhammed Ebu Hudayr, 2 Temmuz'da Yahudi yerleşimciler tarafından kaçırılmış ve yakılarak öldürülmüştü. İsrail, olayların ardından 7 Temmuz'da "Koruyucu Hat" adı altında Gazze'ye havadan, 17 Temmuz Perşembe akşamı da karadan saldırıya geçmişti.