Tgrt Haber

İsrail'den Ukrayna'ya demir kubbe ve askeri yardıma yeşil ışık

01 Şubat 2023 17:15 - Güncelleme : 02 Şubat 2023 08:57
İsrail'den Ukrayna'ya demir kubbe ve askeri yardıma yeşil ışık

İsrail'de bir önceki yönetimin aksine Başbakan Benyamin Netanyahu, Ukrayna'ya 'demir kubbe' savunma sistemi ve askeri yardımı değerlendirdiklerini söyledi.

Rusya​ Devlet BaşkanıVladimir Putin​, 24 Şubat sabahı verdiği saldırı emri ile Rus ordusunun Ukrayna​'yı işgal girişimi neredeyse bir yıldır şiddetli bir şekilde sürüyor. Rusya'nın işgali sonrası başta ABD olmak üzere Avrupa ülkeleri Ukrayna'ya destek vereceklerini açıklamış Zelenskiy'de ülkesinin savunmasını güçlendirmek için birçok ülkeyle silah alımı için görüşmeler yapmıştı. Bunlardan biri de yüzde 90 gibi bir başarı oranına sahip İsrail'in ürettiği hava savunma sistemi 'Demir Kubbe'ydi. Haziran ayında Ukrayna'nın Tel Aviv Büyükelçisi Yevgen Korniychuk, ülkesinin İsrail'den "Demir Kubbe" hava savunma sistemini satın almak istediğini açıklamıştı. Ancak İsrail yönetimi Rusya ile ilişkilerin riske girebileceği endişesi ile alışverişi sürekli bahane üreterek ertelemişti. İsrail'de Naftali Bennet'ten koltuğu alan Binyamin Netanyahu, eski yönetimin aksine Ukrayna'ya 'demir kubbe' savunma sistemi ve askeri yardımı değerlendirdiklerini söyledi. 

'DEMİR KUBBE' SİNYALİ

Konuya ilişkin CNN'e açıklamalarda bulunan Netanyahu, kendisine demir kubbe​ hava savunma sistemini Ukrayna'ya sağlama sorusunun yöneltilmesi üzerine "Bunu kesinlikle değerlendiriyorum" cevabını verdi. Netanyahu, ABD'nin İsrail'de tuttuğu mühimmat stokundan bir kısmını Ukrayna'ya aktardığına söyledi.

"DÜNYA İRAN'IN NE OLDUĞUNU ANLAMAYA YAKLAŞIYOR"

İran'ın Ukrayna savaşında Rusya'ya silah göndermesine işaret eden Netanyahu, "İran'ın kendi halkına karşı sergilediği barbarlık karşısında dünya İran'ın ne olduğunu anlamaya yaklaşıyor. İran, Avrupa'nın ortasında, Ukrayna'da masum sivilleri öldüren insansız hava araçları sağlıyor" dedi. İran'ın nükleer silah elde etmesinin engellenmesi için başbakan olarak 'elinden geleni yapacağını' dile getirdi.

UKRAYNA DAHA ÖNCE İSTEMİŞTİ

8 Haziran 2022'de Ukrayna'nın Tel Aviv Büyükelçisi Yevgen Korniychuk, ülkesinin İsrail'den 'Demir Kubbe' hava savunma sistemini satın almak istediğini duyurmuştu. Kiev hükümeti, resmi olarak 'Demir Kubbe' sistemini almak için Ekim 2022'de başvurmuş ancak İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, Ukrayna'ya desteklerini devam ettireceklerini fakat 'operasyon değerlendirmesine göre Ukrayna'ya silah sistemleri göndermeyeceğini' ifade etmişti.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...