Tgrt Haber

Newsweek'in Erdoğan analizi dikkat çekti: Kiev ve Moskova desteğini almak için savaşıyor

19 Temmuz 2023 10:28 - Güncelleme : 19 Temmuz 2023 10:45
Newsweek'in Erdoğan analizi dikkat çekti: Kiev ve Moskova desteğini almak için savaşıyor

Tahıl anlaşmasının sona ermesinin ardından milyonlarca kişi için hayati öneme sahip tahıla erişimi riske girdi. Krizden çıkış yolu belirsizliğini korurken Newsweek, Putin ve Zelenski’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın desteğini alabilmek için savaştığını yazdı.

Dünya Şubat ayından beri Ukrayna'dan gelen haberleri takip ediyor. Rusya Devlet Başkanı Putin​'in emri ile başlayan savaş son sürat devam ederken savaştan dolaylı ve doğrudan dünya ülkeleri de etkileniyor. Moskova yönetimi, Ukrayna tarım ürünlerinin dünya piyasalarına ulaşmasını sağlayan tahıl anlaşmasını uzatmayacağını açıklaması tepki çekti. Anlaşmayı yöneten Türkiye ve Birleşmiş Milletler (BM) ile uzun süredir müzakerelerde bulunan Rusya, öne sürdüğü temel koşulların hiçbirinde ilerleme sağlanamadığını kaydetti.

Rusya’nın Ukrayna tarım ürünlerinin dünya piyasalarına ulaşmasını sağlayan tahıl anlaşmasıyla ilgili uzatma sinyali vermemesi yeni bir gerilimin habercisi oldu. Dünya krizden çıkış yolu ararken ABD’de yayım yapan Newsweek dergisi dikkat çeken bir analiz yayımladı. Dergi, Rusya Devlet Başkanı Putin ve Ukrayna lideri Zelenski’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın desteğini alabilmek için savaştığını gündeme getirdi. Dergi ayrıca Erdoğan’ın krizdeki etkin rolüne de vurgu yaptı.

Erdoğan​ geçtiğimiz haftalarda Ukrayna lideri Zelenski​'yi İstanbul'da ağırlamış, Erdoğan Zelenski ile NATO zirvesinde de temaslarda bulunmuştu. Erdoğan, Körfez ülkelerine yapacağı ziyaret öncesi İstanbul Atatürk Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında anlaşmanın durumuna değinmiş, Erdoğan 'ağustosu beklemeden' Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de bir telefon görüşmesi yaparak ilgili adımların atılabileceği mesajını vermişti.

Erdoğan geçtiğimiz haftalarda Ukrayna lideri Zelenski'yi İstanbul'da ağırlamış, Erdoğan Zelenski ile NATO zirvesinde de temaslarda bulunmuştu.

'ZELENSKİ VE PUTİN, ERDOĞAN KARADENİZ DESTEĞİ İÇİN SAVAŞIYOR'

Dünya tahıl meselesiyle ilgili gelecek olumlu bir haberi beklerken Newsweek dergisi krizde Erdoğan’ın rolünü öne çıkardı. ABD'li dergi 'Zelenski ve Putin, Erdoğan Karadeniz Desteği İçin Savaşıyor' başlığı ile okurlarının karşısına çıktı. Dergi, 'Türk lider Karadeniz'deki gerilimlerin hafifletilmesinde öncü bir rol üstlendi' diye yazdı.

‘RUSYA’NIN KENDİ ŞARTLARI VAR’

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'nin Türkiye'ye mektup yazdığını aktaran Newsweek Ukrayna liderinin 'Türkiye geçişlere izin verirse tahıl tedarikini sürdürmeye hazırız' dediğini hatırlattı. Newsweek Türkiye ve Rusya Dışişleri Bakanlarını'nın salı günü görüştüklerine de yer verdi. Rusya'nın kendi şartları olduğunu yazan Newsweek Kiev ve Moskova bir kez daha Erdoğan'ın desteği için mücadele verdiğini belirtti.

‘RUSYA’NIN İHTİYACI VAR’

Newsweek analizinde Türkiye'nin eski NATO büyükelçisi Fatih Ceylan'ın görüşleri de yer aldı. Ceylan, Erdoğan'ın çabalara devam edeceğinden emin olduğunu ifade etti. Ceylan, “Rusya'nın Türkiye'ye Türkiye'den daha çok ihtiyacı olduğunu düşünüyorum” dedi.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...