Nijer'de tansiyon yükseliyor! Cunta destekçilerinden 'Kahrolsun Fransa ve ECOWAS' sloganlarıyla protesto
Cuntanın yönetime el koyduğu Nijer'de gerilim tırmanmaya devam ediyor. Darbe destekçileri, Fransız askeri üssünde toplanarak Fransa'yı ve Batı Afrika Devleti Ekonomik Topluluğu'nu (ECOWAS) protesto etti. Göstericiler, "Kahrolsun Fransa, Kahrolsun ECOWAS" sloganları attı.
Nijer'de 26 Temmuz'da askeri cuntanın yönetime el koymasının ardından karışıklık sürüyor. Başkent Niamey'de binlerce cunta destekçisi, Fransız askeri üssünde toplanarak protesto gösterisi düzenledi.
Batı Afrika Devleti Ekonomik Topluluğu'nun (ECOWAS) Nijer'de anayasal düzeni yeniden sağlamak için ihtiyat kuvvetlerini hazır hale getirme ve konuşlandırma talimatı vermesi de tepkiyle karşılandı.
Başkent Niamey'de yer alan Fransız askeri üssünde toplanan binlerce cunta destekçisi, Fransa'yı ve ECOWAS'ı protesto etti. "Kahrolsun Fransa, Kahrolsun ECOWAS" sloganları atan protestocular Rusya ve Nijer bayraklarını dalgalandırarak yeni yönetimin lideri Abdourahmane Tchiani'ye destek mesajı verdi.
Cunta yönetiminin destekçilerinden protestoya katılan Aziz Rabeh Ali, "Fransızların gitmesini sağlayacağız. ECOWAS bağımsız değil. Fransa tarafından manipüle ediliyor ve dış etki var" dedi.
NİJER'DE BİN 500 FRANSIZ ASKERİ VAR
Nijer'de 30 Temmuz'da Fransız büyükelçiliği önünde cunta destekçilerinin düzenlediği protesto nedeniyle Fransa, vatandaşlarını tahliye etmek için harekete geçmişti.
Fransa'nın Nijer'de ülkeye yardım etmek üzere gönderilmiş yaklaşık bin 500 askeri personeli bulunuyor. Askerlerin çoğunluğu Nijer silahlı kuvvetleriyle ortak yönetilen bir tesis olan Niamey yakınlarındaki hava üssünde konuşlandırılıyor.
NİJER'DE DARBE
Nijer’in devrik lideri Devlet Başkanı Muhammed Bazoum, 26 Temmuz'da Muhafız Alayı tarafından Başkanlık Sarayı'nda alıkonulmuş, sonrasında Ordu Sözcüsü Amadou Abdramane ulusal kanalda darbe bildirisi okumuştu. Abdramane, anayasanın feshedildiğini, tüm kurumların askıya alındığını ve ülkenin sınırlarının kapatıldığını açıklamıştı.
Askeri darbenin ardından geçiş hükümeti kurulmuş, darbeye liderlik eden 62 yaşındaki Devlet Başkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Omar Tchiani olarak da bilinen Abdourahmane Tchiani, "Vatanı Koruma Ulusal Konseyi"nin başkanı olmuştu.
Nijer'de 1960'ta Fransa'dan bağımsızlığını kazanmasından bu yana 4 darbe yaşandı.