Tgrt Haber

Nokia 3310 ile araba hırsızlığı şoke etti! Telefon sayesinde çalıyorlar

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Vice News
24 Nisan 2023 16:19 - Güncelleme : 24 Nisan 2023 16:47
Nokia 3310 ile araba hırsızlığı şoke etti! Telefon sayesinde çalıyorlar

Hırsızlar Nokia'nın bir döneme damga vuran telefonu 3310 ile araba hırsızlığına başladı. Özellikle ABD'de olmak üzere bazı ülkelerde araba hırsızlıkları artık bu telefon ile yapılıyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nde başta olmak üzere birçok ülkede arabalar bir döneme damga vuran Nokia 3310 model telefon​ ile çalınmaya başlandı. Ağızları açık bırakan bu hırsızlık yönteminde telefonların içine motorun çalışmasını sağlayan yol verici benzeri cihazların yerleştirildiği tahmin ediliyor. Sosyal medya platformu YouTube'da yayımlanan hırsızlık videosunda bir Toyota sürücü koltuğunda oturan kişi, siyah bir kabloyla telefonu araca bağlıyor ve ekranda beliren seçeneklerden birine tıklayarak motoru çalıştırabiliyor.

Yetkililere göre, hırsızlar organize çalışıyor. Arabaların kontrol sistemiyle arayüz oluşturmak için küçük cihazlar üretiyor. Bunları 3310 gibi cep telefonlarının ya da bluetooth hoparlörlerin için yerleştiriyor. Cihazın yer aldığı telefon ve hoparlörler internet sitelerinde ya da Telegram satışa çıkarılıyor.

''MOTOR 10-15 SANİYEDE ÇALIŞIYOR''

"Acil durum çalıştırma cihazları" adı altında veya benzer nitelemelerle asıl amacı gizlenerek satılan cihazların fiyatının 2 bin 700 ve 19 bin 600 dolar arasında değiştiği belirtiliyor. Örneğin bir satıcının Nokia 3310 cihazını 3 bin 800 dolara satarken, bir başkasının 4 bin 300 dolara satışa çıkardığı görülüyor.

Nokia 3310 ile araba hırsızlığı şoke etti! Telefon sayesinde çalıyorlar

ABD merkezli haber sitesi VICE News muhabirleri, internetten bu cihazların satışını yapan bir grupla müşteriymiş gibi görüştü ve ilginç bilgiler elde etti. Lojistik firması DHL aracılığıyla cihazı ABD'ye gönderebileceklerini söyleyen hırsızlar, "Nokia cihazlar ABD'deki arabalarda çalışıyor" dedi.

Western Union, MoneyGram veya kripto para üzerinden ödeme aldıklarını aktaran grubun, şu ifadeleri kullandığı öğrenildi:

"Motoru çalıştırma işlemi yaklaşık 10-15 saniye sürüyor."

''ARAÇ SAHİPLERİNİN YAPABİLECEĞİ BİR ŞEY YOK!''

Araç siber güvenlik firması Canis Labs'ın yöneticisi Ken Tindell, "Cihaz tüm işi onlar için yapıyor" diye konuştu. Tindell, araç sahiplerinin önlem olarak yapabileceği pek bir şey olmadığını da ekledi:

''Sıradan araç sahiplerinin yapabileceği hiçbir şey yok.''

Kaynak: Vice News

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...