Nükleer gücü olan ülkeler burun buruna: Çin savaş uçakları sınır hattına doğru uçtu
Rusya-Ukrayna savaşı sürerken gözler Asya'ya çevrildi. 3. Dünya Savaşıyla ilgili analizler gündemde yerini korurken ABD ve Tayvan ile gerginlik yaşayan Çin bu kez yüzünü Hindistan'a döndürdü. İki ülkenin de nükleer gücü bulunurken sınır hattında gerginlik tırmandı.
Ukrayna’ya saldırılarını sürdürmesi nedeniyle ABD başta olmak üzere AB ülkeleriyle Rusya arasında gerilimin tırmanması ve Orta Doğu’da, Afrika’da süren terör çatışmaları, Kuzey Kore’nin sık sık füze denemeleri, Yunanistan’ın Ege provokasyonları 3. Dünya Savaşı konusunu yeniden gündeme getirdi.
Tayvan ile burun buruna olan Çin’in, asker sayısı bakımından dünyada zirve ülkeler arasında yer alan Hindistan ile gerginlik yaşaması da bu gündeme dahil oldu. Hindistan, Çin savaş uçaklarının Hindistan ile Çin arasındaki ihtilaflı doğu Ladakh bölgesinde haziran sonlarından itibaren uçuşlar yaptığını iddia etti.
Hindistan basınının hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberde, Çin savaş uçaklarının belirsiz sınır hattını tanımlayan Fiili Kontrol Hattı'na (LAC) yakın uçtuğu ve 10 kilometrelik Güven Artırıcı Tedbir (CBM) hattının ihlal edildiği durumlar olduğu belirtildi.
16. TUR GÖRÜŞMELERİ
İki ülke arasında Himalayalar’daki sınır ihtilafının çözümü için geçen hafta yapılan 16. tur görüşmelerinden sonra da Çin savaş uçaklarının yakın uçuşlarına devam ettiği bildirildi. Taraflar 18 Temmuz’da Moldo-Çuşul hudut noktasında yaptıkları 16. tur görüşmelerde, sahada güvenliğin ve istikrarının sürdürülmesi konusunda mutabık kaldıklarını açıklamıştı.
Hindistan Ladakh bölgesindeki Galwan Vadisi'nde 15 Haziran 2020'de Hint ve Çin askerleri arasında çıkan çatışmada 20 Hint askeri hayatını kaybetmişti. Çin de söz konusu çatışmada 4 askerinin öldüğünü açıklamıştı.
Çatışmanın ardından iki ülke askeri birlikleri sınırda teyakkuz haline geçmiş, Hindistan bölgeye karadan havaya füze savunma sistemi, Çin ise obüsler ve tanklar konuşlandırmıştı.
Yaşanan bu gerginlik, dünyanın en büyük ordularına sahip ülkelerin kamuoylarındaki "savaş" söylemleriyle daha da artmıştı. İki ülkenin askeri heyetleri arasında sınırdaki gerilimi düşürmek amacıyla görüşmeler başlatılmıştı.
ÇİN-HİNDİSTAN SINIR ANLAŞMAZLIĞI
Çin ile Hindistan arasındaki Himalaya Dağları'nın çevrelediği belirsiz sınır hattı ülkeler arasında egemenlik tartışmalarına neden oluyor. Akarsular, göller, buzullar ve karlı zirvelerin bulunduğu 3 bin 500 kilometrelik sınır, tarafları sık sık karşı karşıya getiriyor.
Pekin yönetimi, "Güney Tibet" olarak adlandırdığı Hindistan'ın Arunaçal Pradeş eyaletindeki 90 bin kilometrekarelik toprakta hak iddia ederken Yeni Delhi ise Aksay Çin platolarını kapsayan 38 bin kilometrekarelik alanın Pekin yönetimince işgal edildiğini savunuyor.
Taraflar, uzun yıllardır egemenlik ihtilaflarını çözemiyor.