Nükleer Güvenlik Zirvesi beklentileri karşılamayabilir
ABD'de düzenlenecek 4. Nükleer Güvenlik Zirvesi'nin dünyayı nükleer terörizmden korumaya ne kadar katkı sağlayacağı belirsizliğini koruyor.
ABD'nin başkenti Washington'da 31 Mart -1 Nisan 2016 tarihlerinde düzenlenecek 4. Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu 52 devlet ve hükümet başkanının yanı sıra Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB), Uluslararası Polis Teşkilatı (INTERPOL) ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) temsilcileri katılacak.
ABD Başkanı Barack Obama'nın, nükleer silahlardan arındırılmış dünya fikriyle 2010'da başlattığı ve iki yılda bir tekrarlanan zirve, bu yıl son kez toplanacak olması nedeniyle özel önem taşıyor.
Rusya katılmıyor, İran davet edilmedi
Buna karşın, yaklaşık 7 bin 700 nükleer başlıkla dünyanın en büyük nükleer gücüne sahip Rusya'nın zirveye davet edildiği halde katılmaması dikkati çeken bir diğer noktayı oluşturuyor.
Rusya'nın katılmayacağı, İran'ın ise davet edilmediği zirvede, nükleer terör tehdidine karşı mücadele, radyoaktif maddelerin muhafazasında emniyetin pekiştirilmesi ve buna yönelik uluslararası işbirliğinin arttırılması gibi başlıkların yanı sıra Kuzey Kore'nin nükleer faaliyetleri ve DAEŞ'in son saldırılarının görüşülmesi bekleniyor.