Tgrt Haber

Nükleer tehditlerine karşı Ukraynalı yetkililer harekete geçti: Potasyum iyot hapları dağıtılacak

05 Ekim 2022 14:59 - Güncelleme : 05 Ekim 2022 16:20
Nükleer tehditlerine karşı Ukraynalı yetkililer harekete geçti: Potasyum iyot hapları dağıtılacak

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in nükleer tehditlerinin ardından Ukraynalı yetkililer Kiev'de olası saldırıya karşılık tahliye merkezlerine potasyum iyot hapları dağıtmaya başladı.

Rusya​ Devlet Başkanı Vladimir Putin​'in 24 Şubat'ta verdiği askeri emrin ardından başlayan Ukrayna​'nın işgalinde Rusya elle tutulur bir kazanım elde edemedi. Hatta Putin, Rus ordusunun elde edemediği bölgelerde sahte referandum düzenletti ve Ukrayna'nın doğusunda bulunan 4 bölgeyi ilhak ettiğini açıkladı. Rus lider Putin, ilhak açıklamasında da nükleer​ silah tedidinden de vazgeçmeyerek her zaman bir seçenek olarak masada olduğunu söyledi. 

Putin'in nükleer tehdidine tüm dünyadan tepkiler gelirken yetkililer harekete geçti. Ukrayna'nın başkenti Kiev​'de olası bir Rus nükleer saldırısına hazırlık olarak tahliye merkezlerine potasyum iyot hapları dağıtılmaya başlandı.

NÜKLEERE DAİR KORKULAR ARTTI

Potasyum iyot hapları, nükleer radyasyona maruz kalmadan hemen önce veya hemen sonra alınırsa, tiroid bezi tarafından zararlı radyasyon emilimini engellemeye yardımcı olmasıyla biliniyor. Kiev şehir konseyinden yapılan açıklamada, tahliyeye ihtiyaç duyulması halinde, hapların nükleer radyasyondan etkilenen bölge sakinlerine dağıtılacağı bildirildi.

Rus ordusunun son dönemde Ukrayna'da aldığı yenilgilerin, Putin'in Ukrayna'yı boyun eğdirmek için yıkıcı bir nükleer saldırıya başvuracağına dair korkular artırdığı belirtiliyor. Avrupa Birliği, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve Zaporijya Nükleer Santrali'ni ele geçirmesinin ardından olası bir nükleer felakete karşı Ukrayna'ya 5.5 milyon potasyum iyodür tableti gönderdiğini açıkladı.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...