Tgrt Haber

Obama'dan kritik 15 Temmuz açıklaması

04 Eylül 2016 20:12
Obama'dan kritik 15 Temmuz açıklaması

ABD Başkanı Barack Obama, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Türk hükümetinin anlaşılabilir bir tepki verdiğini belirtti.

ABD Başkanı Obama, CNN televizyonunda Fareed Zakaria'nın sorularını yanıtladı. Obama, röportajın Türkiye ve 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili  kısmında, Türkiye'nin ciddi ve çalkantılı bir süreçten geçtiğini söyledi. Obama,  "Demokratik yollarla seçilmiş hükümet karşı haince eyleme girişen ordu mensupları  vardı. Ancak cesaret verici olan şey Erdoğan’a karşı olanların bile içinde  bulunduğu ve bunun kabul edilemez olduğunu söyleyen Türk halkıydı. Bence bu zorlu  olayda umut veren şey de buydu. Endişeli ve ürkmüş Türk hükümetinin şimdi  anlaşılabilir şekilde bir tepkisi var. Böyle bir şeyin ABD’de olduğunu, karşımıza  çıkacak zorlukları, ülkeyi nasıl tekrar istikrara sokacağımızı düşünün." diye  konuştu.

Darbe girişimi sonrasında Türkiye ile ABD arasındaki güvenlik konulu  ilişkilerimizde azalan bir etki görmediklerini aktaran Obama, şöyle devam etti:
 
"Türkiye güçlü bir NATO müttefiki olmayı sürdürüyor. DAEŞ’i yenmek  için bizimle çalışıyorlar. Türkiye bölgede birçok konuda önemli bir ortağımız.  Tabii ülkelerinde siyasi ve mülki bir deprem yaşadıkları gerçeğinden kimsenin  şüphesi yok. Yeniden inşa etmeleri gerekiyor ve bunu nasıl yaptıkları önemli  olacak. Yapmak istediğimiz şey Türk halkını desteklediğimizi göstermek. Eğer  attıkları adımların uzun dönemli çıkarlarına ve ortaklığımıza aykırı olduğunu  düşünürsek her iyi dostun yaptığı gibi onlara dürüstçe geri bildirim yapmak  istiyoruz."
 
Hukukun üstünlüğü, basın özgürlüğü, ve toplanma özgürlüğü ile ilgili  Türkiye'ye bazı uyarılarda bulunduğunu belirten Obama, "Bence Türk halkı bunu  tartışacak ve gelecek aylarda bunu etraflıca ele alacak." dedi.
 
Çin'e mesaj
 
Obama, G20 Zirvesi için Çin'e yaptığı ziyaret öncesinde verdiği  röportajda, Çin-ABD ilişkilerine de değindi. Çin yönetimine, "Artan güçle  birlikte sorumluluklarınız da artıyor.” dediklerini aktaran Obama, “Başka  ülkelerden büyük olmanız güç gösteri yapmanızın nedeni olamaz.” dedi.
 
Çin'in artık büyüyen ekonomisi sayesinde uluslararası ilişkilerde  "masada daha geniş bir yer" istediğini söyleyen Obama, uluslararası hukuka uyumlu  şekilde olduğu sürece bundan memnuniyet duyduklarını kaydetti.
 
Obama, Çin'in Güney Çin Denizi'nde uluslararası kuralları ihlal  ettiğini vurgulayarak, "Bu konuda katı olduk. Kendilerine de söyledik, bunun  sonuçları olacaktır ama şunu da vurguladık. Eğer uluslararası kurallar içinde  hareket ederseniz ortak olabiliriz ve ticarette dostça rekabet etmeminizin önünde  bir engel de yok." değerlendirmesinde bulundu.
 
"İyimserim"
 
Obama, ABD başkanlık seçimlerinde özellikle Cumhuriyetçi Parti adayı  Donald Trump'ın göçmen karşıtı söylemlerine de yanıt verdi.
 
ABD'nin kuruluşundan bu yana başkalarını da dahil etmenin,  çeşitliliğin ve göçmenliğin bir gelenek olduğunu vurgulayan Obama, "Ne kadar  vatansever olduğunuz ve Amerikalı olduğunuz derinizin rengi, adınız ya da  inancınızla ilgili değil. Sırf Trump normalden biraz daha fazla ilgi çekiyor diye  bunun değişeceğini düşünmüyorum." şeklinde konuştu.
 
Amerika'nın çoğunluğunun Trump destekçileri gibi düşünmediğini  belirten Obama, "Yine de bunu ciddiye almalıyız." dedi.
 
Obama, "Genel anlamda ben iyimserim." ifadesini kullandı.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...