Tgrt Haber

Obama'dan Rusya'ya ek yaptırım sinyali

02 May 2014 21:12
Obama'dan Rusya'ya ek yaptırım sinyali

ABD Başkanı Barack Obama, Rusya'nın Ukrayna'yı istikrarsızlaştırmaya devam etmesi durumunda ek yaptırımlar konusunda hızlı davranacaklarını söyledi.

ABD Başkanı Obama, resmi temasları kapsamında Washington'da bulunan Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir araya geldi. Obama ve Merkel, Beyaz Saray'da yaptıkları görüşme sonrasında Rose Garden'da ortak basın toplantısı düzenleyerek, Ukrayna krizi ve Rusya hakkında konuştu. Obama, basın toplantısında yaptığı konuşmada, Merkel ile görüşmelerinin büyük bir bölümünü Ukrayna'daki duruma ayırdıklarını kaydetti. Rusya'ya Ukrayna'daki Rus yanlısı askeri grupları yatışmaya ikna etmesi çağrısında bulunan Obama, bu grupların uluslararası gözlemcileri rehin tutmalarının utanç verici olduğunu ifade etti. Obama, AGİT gözlemcilerine yönelik muameleleri Merkel ile ortak bir şekilde öfkeyle karşıladıklarını belirtti. Ukrayna'da bugün iki helikopterin düşürülmesine de değinen ABD Başkanı Obama, Ukrayna'nın doğusundaki olayların Rusya tarafından aktarılan şekliyle Rus yanlısı aktivistlerin spontane olarak ayaklanmaları yönünde gerçekleştiği iddiasının karadan havaya füzelerin kullanılmasıyla çürüdüğünü dile getirdi. Rusya'nın Ukrayna'yı "istikrarsızlaştırmaya" devam etmesi ve gelecek seçimleri aksatmasıdurumunda ek yaptırımlar konusunda hızlı hareket edeceklerini dile getiren Obama, ancak öncelikli tercihlerinin krize diplomatik bir çözüm bulunması olduğunu ifade etti. Obama, Almanya Başbakanı Merkel'in de Ukrayna-Rusya krizine diplomatik bir çözümün şekillendirilmesine büyük oranda yardımcı olduğunu söyledi.

ABD ve AB'nin Ukrayna konusunda kayda değer bir birlik oluşturduğuna dikkat çeken ABD Başkanı Barack Obama, bir sonraki adımın geniş tabanlı, sektörel yaptırım rejimi olacağına işaret etti.
Almanya Başbakanı Angela Merkel ise, Ukrayna'daki seçim tarihi olan 25 Mayıs'tan önce ülkenin istikrarlı bir konuma gelmemesi durumunda Rusya'ya yönelik daha fazla yaptırımın "kaçınılmaz" olacağını vurguladı. Buna rağmen Rusya'ya karşı sektörel yaptırım uygulamak istemediklerini aktaran Merkel, "Ancak bu adımı atmaya hazırız" diye konuştu.
ABD ve AB'nin Ukrayna konusunda birlikte hareket etmesi gerektiğinin altını çizen Merkel, "Geçmişte bunu yaptılar ve yapmaya da devam edecekler" ifadelerini kullandı.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...