Tgrt Haber

Obama'nın IŞİD operasyonuna Rusya'dan büyük tepki

12 Eylül 2014 18:13
Obama'nın IŞİD operasyonuna Rusya'dan büyük tepki

ABD Başkanı Obama’nın IŞİD planını açıklamasının ardından Rusya’dan tepki geldi. Rusya, müdahale için BM’den onay alınması gerektiğini işaret etti.

Obama’nın NATO zirvesinin sonrasında açıkladığı IŞİD stratejisine Rusya’dan tepki geldi. Rusya ABD'nin Suriye toprağında Irak Şam İslam Devleti (IŞİD)'e karşı düzenleyeceği olası bir hava harekatının uluslararası hukukun "büyük bir ihlali" olacağını söyledi. Harekat için Birleşmiş Milletler’i işaret eden Rusya, BM’nin desteği olmadan yapılacak böylesi bir harekatın "bir saldırganlık eylemi" olacağını belirtti. Rusya, IŞİD konusundaki bu yanıtını, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Cide’de gerçekleşen ‘IŞİD’ koalisyonu toplantısında verdi.  Rusya’nın askeri sözcüsü  Aleksandr Lukaşeviç  "ABD başkanı, meşru hükümetin izni olmadan Suriye'deki IŞİD pozisyonlarına karşı saldırı olasılığından açıkça bahsetti" dedi. "BM Güvenlik Konseyi'nin kararı olmadan atılacak böyle bir adım bir saldırganlık eylemi olacaktır, uluslararası hukukun büyük bir ihlali olacaktır."  açıklamasında bulundu. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un açıklamalarına değinen Askeroğlu, “Daha önce de Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’un bir açıklaması vardı. O da ABD Dışişleri Bakanlığı’nın IŞİD konusunda birkaç defa farklı farklı işbirliği yöntemlerini teklif ettiğini Rusya’ya, Rusya’nın da buna sıcak baktığını, sonuç itibariyle Rusya’nı bu sıcak bakması ve öne sürülen bazı tekliflere somut adım atılmadığını söylüyor ABD tarafından.  Dolayısıyla Rusya bu işbirliğine girmek istiyor IŞİD’e karşı ortak bir şekilde.” dedi. Amerika Birleşik Devletleri ile birlikte hareket etmek isteyeceğini söyleyen Askeroğlu,  “IŞİD’e Rusya’dan giden teröristler de var. Onların da zaman içerisinde yok edilmesini sağlayabilir. Bu, ABD ile işbirliği belki de ABD-Rusya arasında Ukrayna konusunda da bir pazarlık meselesi olabilir. Buna çekmek istiyor Rusya, ancak ABD buna yaklaşmıyor. Rusya’nın herhangi bir şekilde ABD’yi desteklemesi Rusya’nın prestijini artıracaktır. Bundan sonra ABD tek başına uluslararası sorunlarla baş edemeyeceğini dolayısıyla Rusya’nın da daha önce öne sürdüğü uluslararası sorunların ortak bir şekilde çözülmesi gerektiğini kanıtlamış olacaktı.” diye konuştu. ABD, BM’nin kararı olmadan da müdahale yapabileceğini belirten Askeroğlu,  “Ancak Rusya, bunda sessiz kalırsa Birleşmiş Milletler’ in bundan sonra da sürekli ihlal edilebileceği, Rusya’dan görüş alınmadan uluslararası sorunlara müdahale edilebileceğinden son derece endişeli. Çünkü Rusya kenara itiliyor, kendi fikri alınmıyor. Rusya’yı zaten uluslararası sistemden ve uluslararası kuruluşlardan dışlama süreci yaşanmaktadır ve hukuksal olmasa da fiilen dışlanmış pozisyonda kalacaktır. Rusya buna karşı çıkmaktadır.” dedi

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...