Tgrt Haber

Omuzlarda taşınan Gabon'daki darbenin kilit ismi komutan Nguema kim? Devrik liderle akrabaydı

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Anadolu Ajansı, BBC
31 Ağustos 2023 10:45 - Güncelleme : 31 Ağustos 2023 11:14

Orta Afrika ülkesi Gabon'da 56 yıllık Bongo ailesini deviren darbenin kilit ismi General Brice Oligui Nguema, geçiş hükümetinin liderliğine getirildi. Askerleri tarafından omuzlarda taşınan General Nguema'nın Bongo ailesiyle hem akrabalığı hem de uzun yıllardır yakın ilişkileri olduğu biliniyor.

Nijer​'in ardından Gabon​'da yapılan askeri darbe Afrika'da endişeleri artırdı. Askerin yönetime el koyduğu ülkede geçiş hükümetinin liderliğine Cumhuriyet Muhafızları Komutanı General Brice Oligui Nguema getirildi. General Nguema, askerler tarafından omuzlarda taşındı. Komutan Nguema'nın geçiş hükümetinin başına oy birliğiyle getirildiği devlet televizyonunda duyuruldu.

Omuzlarda taşınan Gabon'daki darbenin kilit ismi komutan Nguema kim? Devrik liderle akrabaydı

ESKİ CUMHURBAŞKANININ YAVERİYDİ

Babası subay olan Nguema, askeri eğitimini Fas'ın Meknes kentindeki Fas Kraliyet Askeri Akademisinde tamamladı, ardından Gabon'un Ekvator ormanlarındaki Komando Eğitim Merkezinden mezun oldu. General Nguema, askeri kariyerinin ardından eski Cumhurbaşkanı Omar Bongo'nun yaveri oldu ve Bongo'nun 2009'daki ölümüne kadar bu görevine devam etti.

Ali Bongo, babasının ölümünün ardından koltuğa oturdu ve Nguema ile arası açıldı. Komutan Nguema, Gabon'un Rabat ve Dakar Büyükelçiliklerine Askeri Ataşe olarak gönderilerek ülkeden uzaklaştırıldı. Nguema, 2019'de Cumhurbaşkanı Bongo'nun felç geçirmesinden bir yıl sonra, Ali Bongo'nun üvey kardeşi Frederic Bongo'nun yerine, Cumhuriyet Muhafızlarının istihbarat biriminin başına geçti ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na dönüş yaptı.

NGUEMA'NIN BONGO AİLESİYLE HEM AKRABALIĞI HEM YAKIN İLİŞKİLERİ VARDI

Birkaç ay sonra Cumhuriyet Muhafızlarının Komutanlığına terfi eden Nguema, Cumhuriyet Muhafızları içerisinde doğrudan Ali Bongo'ya bağlı Özel Müdahaleler birimini kurdu ve zamanla bu birimi güçlendirdi. Nguema'nın Bongo ailesiyle hem akrabalığı hem de uzun yıllara dayanan yakın ilişkileri olduğu biliniyor.

Omuzlarda taşınan Gabon'daki darbenin kilit ismi komutan Nguema kim? Devrik liderle akrabaydı

Orta Afrika ülkesi Gabon'da sabah erken saatlerde ulusal televizyon binasına giren bir grup asker, yönetimi ele geçirdiklerini duyurdu. Kendilerine "Kurumların Geçişi ve Restorasyonu Komitesi (CTRI)" ismini veren askerler, 26 Ağustos'ta yapılan seçimlerin iptal edildiğini ve ülke sınırlarının kapatıldığını açıkladı. Mevcut Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba, 26 Ağustos'ta yapılan cumhurbaşkanı seçimlerini üçüncü kez kazanmıştı.

BONGO AİLESİ 56 YILDIR GABON'U YÖNETİYORDU

Ülkede oy verme işleminin son saatlerinde "şiddet" uygulandığı gerekçesiyle sokağa çıkma yasağı getirilmiş, seçimin ardından oy sayım işlemi devam ederken internet kısıtlanmıştı. Baba Omar Bongo ilk kez 1967'de başa gelmiş, 2009'da hayatını kaybettiğinde koltuğuna oğlu Ali Bongo oturmuştu. Bongo ailesi, 56 yıldır Gabon'u yönetiyordu.

FRANSA İLE YAKIN İLİŞKİLER

Uzun yıllar Gabon'u yöneten Bongo ailesinin Fransa ile yakın ilişkileri dikkati çekiyor. Fransa, Gabon'daki siyasi krizlere birçok kez askeri müdahalede bulundu. Öte yandan Ali Bongo'nun eşi Sylvia ValentinBongo'nun Fransız vatandaşı olduğu belirtiliyor.

Omuzlarda taşınan Gabon'daki darbenin kilit ismi komutan Nguema kim? Devrik liderle akrabaydı

Ali Bongo ile 1989'da evlenen Sylvia Bongo, çocukluğundan itibaren Kamerun, Tunus ve Gabon'da yaşadı. Sylvia Bongo, Fransa'da yükseköğrenimini tamamladıktan sonrası Gabon'a döndü. Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, darbe sorası Gabon'daki durumu yakından takip ettiklerini açıklarken uzun yıllar Fransa etkisinde kalan ülkede, Fransa ve ABD'nin askeri üsleri bulunuyor. Darbe sonrası Gabon'da faaliyet gösteren Fransız madencilik şirketi Eramet de bu ülkedeki faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı.

Omuzlarda taşınan Gabon'daki darbenin kilit ismi komutan Nguema kim? Devrik liderle akrabaydı

Kaynak: Anadolu Ajansı, BBC

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...