Tgrt Haber

Panama Kanalı'nda geçiş sınırlaması uzatıldı 

Editör: Mutluhan Yıldız / Kaynak: Anadolu Ajansı
25 Ağustos 2023 22:50 - Güncelleme : 25 Ağustos 2023 23:05

Küresel ısınma ulaşımı da etkiledi. Atlantik Okyanusu'nu Pasifik Okyanusu'na bağlayan Panama Kanalı'nda kuraklık sebebiyle uygulanan geçiş sınırlamasının süresi, bir yıl uzatıldı. Gemilerin kanal girişinde sıraya dizildiği görüntü, krizin vahametini gözler önüne sermişti. 

Tüm dünyada etkisini gösteren küresel ısınma​ uluslararası ulaşımı da etkiledi. Kuraklığın su seviyesine düşürmesi nedeniyle kanaldan gemi geçişlerinin bir yıl daha sınırlandırılacağını duyurdu.  

Panama Kanalı İdaresi Müdür Yardımcısı Ilya Espino, basına verdiği demeçte geçiş sınırlamasının eylül, ekim ve kasım aylarında yağışların kanal havzasındaki su seviyesini yükseltmesi durumunda geçerli olacağını söyledi.  

İdareden yapılan yazılı açıklamada ise, "Doğayı kontrol edemesek de operasyonlarımızı rekabetçi bir gemi akışı sağlayacak şekilde uyarlayabiliriz. Seçim özgürlüğü hayati önem taşıyor. Müşterilerimizin seçeneklerinin olduğunun bilincindeyiz ve hizmetlerimizin en iyi seçenek olarak kalmasını sağlamak bizim görevimizdir. Müşterilerin geçici olarak başka bir rotayı seçmesi durumunda onların kararına saygı duyuyor ve anlıyoruz" denildi.  

Panama Kanalı'nda geçiş sınırlaması uzatıldı 

PANAMA KANALINDA EN KURAK DÖNEM 

Kanalın, yüzyılı aşkın süredir en kurak dönemini yaşadığı ve yağmur suyuna da ihtiyaç duyulduğu öğrenildi. Atlantik'i Pasifik'e bağlayan 80 kilometreden uzun su yolunda, 200'den fazla gemi geçiş sınırlaması nedeniyle mahsur kalırken kimi firmaların alternatif yol güzergahı çizmeye başladığı belirtiliyor. 

Uzmanlara göre, firmalar için nakliye masraflarını artıran kısıtlamalar, tüketim malları fiyatları üzerinde daha fazla baskı oluşturabilir. 

30 Temmuz'da Panama Kanalı'ndan günlük gemi geçiş sayısının 32 ile sınırlandırılmasına karar verilmişti.

 

 

Kaynak: Anadolu Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...