Tgrt Haber

Para akışına yön veren gizli kuruluş deşifre oldu

Editör: Berkay Alptekin / Kaynak: Financial Times
14 Şubat 2024 17:34 - Güncelleme : 14 Şubat 2024 17:40
Para akışına yön veren gizli kuruluş deşifre oldu

Dünya ekonomisine yön veren Avrupa merkezli Institut International d'Etudes Bancaires (IIEB) adlı gizli bir kuruluş olduğu ortaya çıktı. İkinci Dünya Savaşı'nın ardından finans kurumları arasında daha yakın bağları geliştirmek amacıyla kurulduğu ifade edilen bu yapı, iddiaya göre büyük para akışını yönlendiriyor.

Institut International d'Etudes Bancaires (IIEB) adlı gizli ve etkili kuruluşun yılda iki kez Avrupa'nın en büyük bankalarının başkanlarını bir araya getirerek küresel politika yapımını yönlendirdiği öne sürüldü.

Financial Times'ın (FT) yayımladığı bir haberde, IIEB'nin toplantı gündemlerinin kamuoyuna açıklanmadığı ve varlığının üyeleri dışında pek bilinmediği belirtiliyor.

Adının açıklanmaması kaydıyla FT'ye konuşan uzun süredir üye olan bir kişi, "Burası Davos'a benzemiyor, isteyen istediği gibi girebiliyor. Bu gerçekten özel bir durum" diye konuştu.

1950 YILINDA KURULDU

FT haberine göre, IIEB 1950 yılında Paris'te kıta genelindeki dört kredi kuruluşunun - Crédit Industriel et Commercial, Union Bank of Switzerland, Société Générale de Belgique ve Amsterdamsche Bank - başkanları tarafından kuruldu. Amaç, bankacılık sektöründeki gelişmelerin yanı sıra ekonomi ve para sistemi hakkında düzenli olarak üst düzey görüşmeler yapmaktı.

"SAVURGANLIKLARI VE ŞEFFAFLIK EKSİKLİKLERİ DEĞERLERİMİZE UYMADI"

İsveç bankası Handelsbanken'in başkanı Par Boman FT'ye verdiği demeçte, "Kuruluşun Avrupa​ bankalarını bir araya getirme amacına hizmet ettiği on yıllar boyunca üyeydik" derken "Ancak mali krizden sonra örgütün savurganlığının ve şeffaflık eksikliğinin değerlerimize uymadığını hissettik." ifadelerini kullandı.

Haberde kuruluşun üyelerinin tartışmaların ayrıntılarını paylaşmaktan çekindiği ifade edildi. Kuruluşun bankalar​ arasında daha yakın bağlar kurulmasını teşvik etmek amacına hizmet etmediğinden ve şeffaflık eksikliğinden şikayet eden bazı üyeler olduğu belirtildi.

IIEB'nin son yıllarda Euro'nun etkisi, büyüyen türev piyasası, büyük bankalar arasındaki birleşme ve satın alma anlaşmaları gibi konuları ele aldığı ifade edildi.

KURULUŞ AYRICA SOSYAL BİR KULÜP İŞLEVİ DE GÖRÜYOR

Haberde ayrıca, kuruluşun üyelerine üç günlük etkinliklerde bankacıların eşlerine gala yemekleri, özel turlar ve alışveriş gezileri sunarak sosyal bir kulüp işlevi de gördüğü belirtildi.

 

Kaynak: Financial Times

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...