Tgrt Haber

Paşinyan ayrılıkçılarla anlaşmada 'Ermenistan' isminin geçmesine tepkili

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
20 Eylül 2023 15:03 - Güncelleme : 20 Eylül 2023 15:39
Paşinyan ayrılıkçılarla anlaşmada 'Ermenistan' isminin geçmesine tepkili

Azerbaycan'ın Karabağ'da başlattığı antiterör operasyonu Ermeni ayrılıkçıların silah bırakmasıyla sona erdi. Ayrılıkçılar ve Azerbaycanlı yetkililerin bir araya gelerek anlaşma için masaya oturmasına dair Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'dan açıklama geldi. Paşinyan, anlaşma metninde 'Ermenistan' isminin geçmesine tepki gösterdi. 

Azerbaycan​ Cumhurbaşkanı İlham Aliyev​'in Karabağ​'da başlattığı antiterör operasyonu zaferle sonuçlandı. Ermeni​ ayrılıkçılar silah bırakıp teslim olma kararı aldı. Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ’daki ayrılıkçı rejimin temsilcileri ile müzakere masasına oturulacağı ve Türkiye saati ile 12.00’de ateşkesin başladığı yönündeki açıklamasının ardından ulusa sesleniş konuşması yaptı.

Paşinyan, “Karabağ'dan edinebildiğim son bilgi, askeri operasyonların yoğunluğunun ciddi oranda azaldığı yönünde. Askeri gerilimin devam etmeyeceğini umuyoruz, çünkü bu koşullarda istikrarın sağlanması ve muharebe eylemlerinin durdurulması çok önemli” ifadelerini kullandı.

''ERMENİSTAN BU ANLAŞMA METNİNE DAHİL OLMADI''

Azerbaycan ile ayrılıkçı Karabağ temsilcileri arasında yarın gerçekleştirilmesi beklenen müzakereye değinen Paşinyan, “Azerbaycan ile Rus Barış Gücü arabuluculuğunda Karabağ'ın Ermeni nüfusunun temsilcileri ile varılan anlaşmayı gördük. Ermenistan, bu anlaşma metninin hazırlanmasına dahil olmadı" diyerek anlaşmada Ermenistan isminin yer almasına tepki gösterdi.

''ANLAŞMANIN KABUL EDİLMESİNİ ÖNEMSİYORUZ''

Ermenistan'ın Karabağ'da ordusunun bulunmadığını ifade eden Paşinyan, "Ancak her halükarda bu anlaşmayı ve anlaşmanın Karabağ yetkilileri tarafından kabul edilmesini önemsiyoruz" dedi.

Paşinyan, "Yaşananları not ediyoruz ve gelişmeleri izlemeye devam edeceğiz. Ermenistan, ateşkes​ sonrasında Rus barış güçlerinin Karabağ halkını koruyacağını umuyor” ifadelerini kullandı. 

KARABAĞ'DA ANTİTERÖR OPERASYONU

Ermeni silahlı güçlerinin, son birkaç ayda Azerbaycan ordusunun mevzilerine sistematik şekilde ateş açmasının, arazilere mayın döşemeyi sürdürmesinin, istihkam ve mevzi çalışmalarında bulunması bölgedeki gerilimi had safhaya çıkarmıştı.

Ermenistan'ın bu hukuk bilmez hareketlerine Azerbaycan'ın cevabı gecikmedi. Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Karabağ'da anayasal yapıyı yeniden tesis etmek amacıyla antiterör operasyonu başlatıldığını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, antiterör operasyonunda siviller ve altyapı tesislerinin hedef alınmadığı, yalnızca meşru askeri hedeflerin yok edildiği bildirildi. 

ATEŞKES TALEBİ! 

Azerbaycan ordusunun antiterör operasyonu yaklaşık 5 saatte sona erdi. Ermeni ayrılıkçılar, ateşkes istedi. Azerbaycan, neredeyse tüm hedeflerin vurulduğunu bildirdi.

Karabağ'daki ayrılıkçı rejim, Azerbaycan tarafına operasyonu durdurması ve sorunun çözümü için müzakere masasına oturulması çağrısında bulundu.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Ağdara istikametinde bulunan Ermeni Silahlı Kuvvetleri'nin 5'inci savunma tugayına ait mühimmat depolarından birinin imha edildiği bildirildi. Ayrıca Ermenistan Silahlı Kuvvetleri'ne ait sığınak ve askeri teçhizatın vurulduğu aktarıldı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...