Alman bilim insanlarından ilginç keşif! Patlamış mısırdan yalıtım malzemesi ürettiler!
Alman bilim insanları patlamış mısırdan daha sağlıklı, ucuz ve çevre dostu yalıtım malzemesi üretmeyi başardı. Çalışmayı yapan Alireza Kharazipour, sinemada patlamış mısır yerken bu fikrin aklına geldiğini söyledi.
Dünya artık çevreye daha az zarar vermenin ve karbon salınımının miktarını azaltmasının yollarını arıyor. Binalar her yıl karbon salınımının yüzde 40’ını oluşturuyor, bunun yüzde 10'undan fazlası yapı malzemeleri ve inşaattan kaynaklanıyor. Almanya’daki bilim insanları patlamış mısırdan daha ucuz ve çevre dostu bir yalıtım malzemesi üretmeyi başardı. Çünkü yalıtımın yaklaşık yüzde 90'ı petrol bazlı plastik veya elyaftan yapılıyor. Bu yenilenemeyen malzemeler, üretim sırasında karbon üretiyor ve bir bina yıkıldığında kirliliğe sebep oluyor.
SİNEMADA PATLAMIŞ MISIR YERKEN KEŞFETTİ
Göttingen Üniversitesi, sıcaklığı hapsetmekle kalmayıp aynı zamanda yangına karşı iyi koruma sağlayan ve su geçirmez olan granül patlamış mısırdan yapılmış yalıtım levhaları üretti. Üniversiteden Alireza Kharazipour yaptığı açıklamada, "Endüstriyel ölçekte yalıtım levhalarının uygun maliyetli üretimini mümkün kılıyor. Özellikle inşaatta yalıtım alanında, doğal yalıtım malzemeleri öne çıkıyor” dedi. Kharazipour, 2008'de sinemaya giderken patlamış mısırın benzersiz özelliklerini ilk kez fark etti. Parmaklarının arasında bir parça tutarak, bunun strafor yapımında kullanılan malzeme olan polistirene benzediğini fark etti.
KANSERE YOL AÇIYOR
Patlamış mısır üzerine araştırma yapan Kharazipour, “Çevre açısından bir dezavantajı yok. Ancak polistirene maddesi öyle değil. Polimer suda yok olmaz ve onu yiyecek sanan deniz yaşamı tarafından yutulur. Ayrıca insanlarda kanser, görme ve işitme kaybı, hafıza bozukluğu ve sinir sistemi etkileri ile bağlantılıdır” ifadelerini kullandı.