Tgrt Haber

Peşmerge ve YPG'den Musul'da IŞİD'e karşı saldırı

06 Ağustos 2014 20:35
Peşmerge ve YPG'den Musul'da IŞİD'e karşı saldırı

Peşmerge ve YPG güçlerinin, Musul'un Mahmudiye köyünü ele geçirmek üzere IŞİD'e karşı saldırıya geçtiği bildirildi.

Peşmerge ve Halk Savunma Güçleri (YPG) güçlerinin, Musul’un Mahmudiye köyünü ele geçirmek için 100 askeri araçtan oluşan konvoyla Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü öncülüğündeki silahlı gruplara karşı saldırıya geçtiği bildirildi.  Bölgedeki AA muhabirinin bildirdiğine göre, Peşmerge ve YPG güçleri, 100 askeri araçlık konvoyla IŞİD’in kontrolündeki Mahmudiye köyünü kuşatma altına aldı. Peşmerge ve YPG güçleri, uçaksavar, doçka ve tanklarla IŞİD militanlarının bulunduğu noktalara operasyon düzenliyor. Peşmerge komutanları, operasyon emrinin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'den geldiğini belirtti.

Ahdas saldırısında ölü sayısı 60'a yükseldi

Öte yandan, Irak ordusuna ait savaş uçaklarının, Musul'da silahlı grupların eline geçen Ahdas Hapishanesine düzenlediği saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısının 60'a yükseldiği bildirildi.

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, Irak ordusuna ait savaş uçaklarının, kentin batısındaki eş-Şifa Mahallesi'nde bulunan IŞİD öncülüğündeki silahlı grupların merkez olarak kullandığı ve içerisinde sivil rehinelerin olduğu belirtilen hapishaneye düzenlediği hava saldırısında ölenlerin sayısı 60'a yükseldi. Saldırıda IŞİD'in "Mahkeme Hakimi" Ebu Enes el-Muhacir de hayatını kaybetti.

Operasyon sırasında IŞİD'in elindeki 300 esir hapishaneden kaçmayı başardı.

Daha önce yapılan açıklamada, saldırıda yaşamını yitiren 15'i rehine, 30 kişinin cesedinin Musul'daki El-Cumhuri Devlet Hastanesi morguna getirildiği kaydedilmişti.

Irak'ın kuzey ve batısındaki bazı illerde etkinliğini ve yayılmasını sürdüren IŞİD ve beraberindeki silahlı gruplar, Musul'da yaklaşık 2 aydan bu yana düzenlediği saldırı ve baskınlarda çok sayıda ordu ve polis mensubunun aralarında bulunduğu onlarca kişiyi rehin almıştı.

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, IŞİD ve beraberindeki grupları "terörist" olarak nitelerken, Sünni gruplar ise yaşananları Maliki zulmü ve Şii mezhepçiliğine karşı Irak’ta kendisini savunmaya geçen Sünni halkın başlattığı isyan olarak tanımlıyor.

Halk Musul'dan kaçıyor

Bu arada, IŞİD'in Musul’un Hamdaniye ilçesine saldırması nedeniyle arasında Hristiyan, Şahbek (Şebek) ve Yezidilerin de olduğu binlerce ailenin bölgeyi terkederek Erbil’e kaçtığı bildirildi.

Bölgedeki AA muhabirlerinin edindiği bilgilere göre IŞİD militanları, Peşmerge kontrolündeki Hamdaniye ilçesini akşama doğru top ateşine tuttu. İlk belirlemelere göre ölü ve yaralılar var.

Çatışmalar arasında kalan bölge halkı, çareyi kaçmakta buldu. Arasında Hristiyan, Yezidi ve Şahbeklerin de olduğu binlerce aile, Erbil’e sığındı.

Kaçış nedeniyle Erbil-Musul yolu üzerinde büyük bir araç yoğunluğu oluştu. Erbil’e 50 kilometre uzakta olan Hazer güvenlik noktasında da binlerce araçtan oluşan kuyruklar dikkati çekti. Peşmerge, gelenlerin Erbil’e geçişi için 2 olan kontrol kapısı sayısını 4’e çıkardı. Uzun yolculuk nedeniyle yorgun düşen bazı aileler, araçlarını park ederek, çevre yollarda oturmaya başladı. Bu arada aracı olmayan ailelerin, yürüyerek bölgeden kaçmaya çalıştıkları öğrenildi.

4 kızı ve eşiyle Hamdaniye'nin Karakuş nahiyesinden kaçan Yuhanna Gorgis, IŞİD'in saldırısında çok sayıda insanın hayatını kaybettiği söyledi. 5-6 saat süren bir yolculuktan sonra bölgeden uzaklaştıklarını belirten Gorgis, "Çok uzun bir araç kuyruğu var. Eğer önümüz açılırsa ve Peşmerge izin verirse Erbil'deki akrabalarımızın yanına geçeceğiz" dedi.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...