Politico'dan Türkiye analizi: Paramı Türkiye'ye yatırırım
İsveç, NATO üyeliği için Türkiye'nin onayına takılırken ABD gazetesi Politico'daki "Türkiye analizi" dikkat çekti. Türkiye'nin askeri ve diplomatik gücünün yanı sıra jeopolitik önemiyle NATO için vazgeçilmez olduğunu savunan gazete, Rusya ile arabuluculuk rolü için de "Türkiye mi, Çin mi? Ben, paramı Türkiye'ye yatırırdım" görüşüne yer verdi.
Rusya'nın 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna'yı işgali ile sonrası NATO'ya başvuran iki İskandinav ülkesi İsveç ve Finlandiya ittifaka dahil olabilmek için Türkiye'nin onayını bekliyordu. Ankara'nın onayı ile Finlandiya NATO'ya katılırken, İsveç'in terör örgütleri ile arasına mesafe koyamaması ve İslam düşmanı Danimarkalı ırkçı Rasmus Paludan'ın Kur'an-ı Kerim yakma eylemlerine sessiz kalması, bu ülkenin NATO'ya üyeliğine mal oldu.
Yaşanan süreçle ilgili ABD'nin saygın gazetelerinden Politico'da dikkat çeken bir Türkiye-NATO ilişkileri analizi yer aldı. Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya üyeliğinin önündeki tek engel olduğunu belirten gazete, "NATO bununla yaşamak zorunda" yorumunu yaptı. "Anlaşmazlıklara rağmen, Ankara ve Batı karşılıklı bir çıkar evliliğine kilitlenmiş durumda" diyen gazete Türkiye'nin NATO için neden vazgeçilmez olduğunun gerekçelerini sıraladı.
"NATO ANLAŞMAZLIKLARI KÜÇÜMSEMEYE İSTEKLİ"
TSK'nın ittifakın en güçlü ikinci ordusu konumunda olduğunu belirten Politico, bu gücün İttifak misyonlarına ve operasyonlarına aktif olarak katkıda bulunduğunun altını çizdi. Türkiye'nin jeopolitik konumuna vurgu yapan gazete "Türkiye Karadeniz'e kimlerin geçeceğini kontrol ediyor" dedi ve şu değerlendirmede bulundu: "Türkiye'nin Rus bağlantıları, onu Ukrayna ile potansiyel barış görüşmelerinde yararlı bir muhatap bile yapabilir."
Politico, Paludan'ın skandal eyleminin ardından İsveç başbakanı Ulf Kristersson'un, Twitter'dan yaptığı, "İfade özgürlüğü demokrasinin temel bir parçasıdır. Ancak bir şeyin yasal olması mutlaka uygun olduğu anlamına gelmez" açıklamasına da yer verdi. "NATO'nun Türkiye'ye ihtiyacı var" diyen Politico, "İttifak Ankara'yı kendi safında tutmak için uzlaşmalar yapmaya ve anlaşmazlıkları küçümsemeye istekli" yorumunda bulundu.
RUSYA İLE ARNABULUCULUK İÇİN TEK ADRES
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile hem telefon hem de yüz yüze temaslarda bulunduğunu hatırlatan Politico, bunu "Ankara'nın denge politikası" şeklinde yorumladı. Türkiye'nin iki ülke ile de görüşebilen ender ülkelerden birisi olduğuna vurgu yapan Politico haberinde eski üst düzey NATO yetkilisi Jamie Shea'nın görüşlerine yer verdi.
"BEN, PARAMI TÜRKİYE'YE YATIRIRIM"
Shea, Ukrayna'daki barış görüşmelerinin 'şu anda ihtimal dahilinde olmadığını' söylerken "Ama ihtimal doğduğunda bir arabulucuya ihtiyaç olacak ve bu rolü kim oynayacak? Çin mi yoksa Türkiye mi olacak? Ben paramı Türkiye'ye yatırdım."