Tgrt Haber

Putin'den Ukrayna'ya çağrı: İlişkilerin düzelmesi için 4 şart sundu

23 Şubat 2022 09:29 - Güncelleme : 23 Şubat 2022 10:42
Putin'den Ukrayna'ya çağrı: İlişkilerin düzelmesi için 4 şart sundu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Donbas'taki ayrılıkçı bölgelerin bağımsızlığının tanınması sonrası ortaya çıkan krize ilişkin açıklamalarda bulundu. Minsk anlaşmalarının Donetsk ve Luhansk'ın bağımsızlığının tanınmasından çok önce işlevini yitirdiğini belirten Putin, sorunların çözümü için Kiev yönetimine 4 şart koştu.

Rusya'nın Ukrayna'ya bağlı Donetsk ve Luhansk halk cumhuriyetlerinin bağımsızlığını tanıma kararı alması sonrası bölgede tansiyon yükselirken, aralarında Türkiye'nin de olduğu birçok ülke Rusların bu hamlesinin kabul edilemez olduğunu bildirdi. Batılı devletlerden Rusya'ya peş peşe yaptırım kararı gelirken, Rusya çözüm için şartlarını açıkladı.

Ukrayna kriziyle ilgili açıklamalarda bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 8 yıldır uğraş verdikleri Minsk anlaşmalarıyla uzlaşma sağladıklarını ancak mevcut Ukrayna yönetiminin imzalar atıldıktan sonraki politikaları nedeniyle her şeyin sıfıra indirğini belirtti.

Ukrayna'nın Minsk anlaşmalarına uymayacağını duyurması nedeniyle Donbas'taki 2 ayrılıkçı bölgeyi tanıdıklarını söyleyen Putin, milyonlarca insanın yaşadığı bu bölgelerde soykırım yapılmasına izin vermeyeceklerini dile getirip Ukrayna yönetimine barışın sağlanması için 4 şart sundu.

'MİNS ANLAŞMALARI YOK'

Batılı ortaklarla da yaptıkları görüşmede her defasında Minsk Anlaşmalarının uygulanması gerektiğini söylediklerini hatırlatan Putin, "Ama onlar bunu ortaklarına, bugünkü Kiev yönetimine yaptırmaya zorlayamadılar. Bu nedenle bu kararı vermek zorunda kaldık. Bu anlamda elbette şimdi Minsk Anlaşmaları yok. Bu oluşumların bağımsızlığını tanıdıysak neden bunları yerine getirelim" ifadelerini kullandı.

DONBAS'IN SINIRLARI

Donbas’daki cumhuriyetleri hangi sınırlar içinde tanıyacaklarına açıklık getiren Putin, onların anayasa dahil tüm belgelerini de tanıdıklarını anımsattı.

Putin, "Anayasada, Ukrayna'nın parçası oldukları sırada Donetsk ve Luhansk bölgeleri sınırları yazılı. Ancak tüm bu tartışmalı konuların mevcut Kiev yetkilileri ve bu cumhuriyetlerin yöneticileri arasında müzakereler esnasında çözüleceğini umuyorum." dedi.

Sözde ayrılıkçı yönetimleri Rusya’nın tanıdığına ilişkin belgede askeri yükümlülükler olduğunu hatırlatan Putin, bölgede çatışma olduğu için gerekirse yükümlülüklerini yerine getireceklerinin altını çizdi.

UKRAYNA İLE BARIŞ İÇİN 4 ŞART

Moskova ile Kiev arasındaki ilişkilerin iyileşmesine dair bir soruyu cevaplayan Putin, bu konuyu defalarca Batılı ortaklarla görüştüklerini anımsattı. Kiev yönetimiyle sorunların çözümü için Ukrayna'nın NATO'ya girmek yerine tarafsız statüyü benimsemesi ve Kırım'ın ilhakını tanımasını isteyen Putin şöyle konuştu:

"Birincisi, herkesin yapması gereken şey, Sivastopol ve Kırım’da yaşayan insanların iradesini tanımaktır. İkincisi, Ukrayna'nın NATO'ya alınmasına kesinlikle itiraz ediyoruz, çünkü bu bizim için bir tehdit oluşturuyor. Bu soruna en iyi çözüm Kiev yetkililerinin NATO’ya katılmayı reddetmeleri ve tarafsızlık fikrini hayata geçirmeleridir. Üçüncüsü ki güncelliğini artık kaybetti, Donbas sorununun barışçıl müzakerelerle çözülmesi ve Minsk Anlaşmalarının uygulanması ile gerekliliği. En önemlisi ise dördüncüsü, sözde ortaklarımız mevcut Kiev makamlarına modern silahlar sevk ederse, yukarıda söylenen her şey bir saniyede tersine çevrilebilir. Bu nedenle en önemli nokta Ukrayna’nın askerden arındırılmasıdır."

UKRAYNA'DAKİ NÜKLEER TEHDİT

Sovyet zamanlarından beri, Ukrayna'nın oldukça geniş nükleer yeterliliklere sahip olduğunu hatırlatan Putin, bu ülkede sadece uranyum zenginleştirme sistemlerinin eksik olduğuna dikkati çekti. Putin, "Ancak bu bir teknoloji meselesi, Ukrayna için bu çözülemez bir problem değil, oldukça basit bir şekilde çözülür" dedi.

Putin ayrıca, Ukrayna'da taktik nükleer silahların görünmesinin bile Rusya için stratejik bir tehdit anlamına geleceğini ifade etti.

Kaynak: AA
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...