Tgrt Haber

Putin, Erdoğan ile telefonda görüşecek

29 Haziran 2016 09:13
Putin, Erdoğan ile telefonda görüşecek

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bugün Rusya Devlet Başkanı Putin ile telefon görüşmesi gerçekleştirecek.

Uçak kriziyle başlayan Ankara-Moskova arasındaki gerginlik, mektup diplomasisiyle hızla normalleşme sürecine ilerliyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı arayarak teşekkür edecek ve uçak krizinin ardından ilk temas gerçekleşecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki gün Putin'e mektup göndererek, sınırı ihlal ettiği için düşürülen uçak olayından duyduğu derin üzüntüyü ifade etti. Erdoğan'ın gönderdiği mektupta 'özür' ifadesi yer almadı.

ÇAĞRIDA BULUNDU

Erdoğan, mektubunda 'derin üzüntü' ifadesini kullandı. Ölen pilotun ailesinin acısını paylaştığını ifade ederek taziyelerini sunan Erdoğan, 'kusura bakmasınlar' ifadesine yer verdi. Erdoğan, mektubunda ayrıca, Türkiye ile Rusya arasındaki geleneksel dostane ilişkilerin tekrar tesis edilmesi, bölgesel krizlerin çözümü için işbirliği ve terörle ortak mücadele için Rus mevkidaşına çağrıda bulundu.

KREMLİN SICAK KARŞILADI

Erdoğan'ın Putin'e gönderdiği mektup Kremlin'de sıcak karşılandı. Rusya Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko, mektubun Rusya ve Türkiye'nin ilişkilerinin düzelmesi için temel oluşturabileceğini açıkladı. Matviyenko, “Gecikmiş olsa da, bildiğiniz gibi geç olması hiç olmamasından iyidir. Bu zaman içerisinde karşılıklı ilişkilerimiz bazı mehfi süreçlerden geçti, eski güven anlayışı kaybedildi. Yine de, bu mektup Rusya ve Türkiye'nin bağlarının düzelmesi için temel oluşturabilir" ifadelerini kullandı.

Rus lider Putin'in, olayın Rusya'nın Türk halkına dostça duygularını etkilemediğine ilişkin açıklamalarını hatırlatan Matviyenko, “Yapılanların farkına varıldığı için bu mektubu sadece olumlu karşılayabiliriz" dedi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova da Erdoğan'ın Putin'e gönderdiği mektubun, “doğru yönde atılan ciddi bir adım" olduğunu söyledi. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksey Meşkov de açıklamasında, mektubun “doğru yönde atılmış bir adım" olduğunu söyledi. 

PUTİN BUGÜN TEŞEKKÜR EDECEK

Mektubun ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin'in bir telefon görüşmesi gerçekleştirecekleri açıklandı. Kremlin, telefon görüşmesinin bugün yapılacağını duyurdu. Cumhurbaşkanlığı kaynakları ise Putin'in bugün saat 12.00'de Erdoğan'a teşekkür telefonu edeceğini bildirdi. Yaklaşık 1 saat olarak planlanan görüşmede, iki ülke ilişkilerini ilgilendiren temel başlıkların ele alınması bekleniyor.

KALDIĞI YERDEN DEVAM

Türkiye ile Rusya arasında, önümüzdeki günlerde karşılıklı olumlu adımların devam etmesi bekleniyor. Krizin sona ermesi için süreç fiilen başlarken, “yaşananların yaşanmamış gibi kabul edilip yola kaldığı yerden devam edilmesi" öngörülüyor. Ekonomik alandaki ilişkilerin de bu doğrultuda hızla normalleşmesi bekleniyor.

Ölen pilotun ailesine maddi yardım

Edinilen bilgiye göre, Türkiye'nin 'haklı' müdahale olarak gördüğü sınır ihlali sonucu uçak düşürme olayına ilişkin olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mektubunda tazminat ifadesi kesinlikle geçmedi. Erdoğan'ın, Vladimir Putin'e gönderdiği mektupta, ölen pilotun ailesine hitaben üzüntü ve taziyeleri iletilerek, "kusura bakmasınlar" dendiğini vurguladı Ancak olaydan duyulan derin üzüntünün göstergesi olarak hayatını kaybeden pilotun ailesine maddi yardım ödenmesi gündemde. Kaynaklar, ödemenin, “tazminat" olarak değil, ailelerin acısını paylaşmak ve bir nevi 'gönül almak' adına yapılacağını aktardılar.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...