Putin Erdoğan'a şartlarını sundu: Tahıl sevkiyatı ancak bu şekilde devam edebilir
Rusya'nın tahıl anlaşmasını askıya almasının ardından Rus lider Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede Putin, anlaşmaya geri dönüş şartlarını sundu. Kremlin'in açıklamasına göre, Putin, Kiev'den İstanbul Anlaşması'na sıkı bir şekilde uyulacağına dair gerçek bir söz istedi. Putin'in bir diğer isteği ise yardım koridorlarının askeri amaçlarla kullanılmaması yönündeydi.
Rusya, geçtiğimiz günlerde Tahıl Koridoru Anlaşması'nı askıya aldığını açıkladı. Dünyayı tedirgin eden bu kararın ardından yeniden Türkiye devreye girdi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Dün gerçekleşen telefon görüşmesinin ardından Kremlin, detayları paylaştı.
Kremlin tarafından yapılan açıklamada Rusya'nın anlaşmaya geri dönmek için bazı şartlar sunduğu belirtildi. Putin'in Erdoğan'dan 'garanti' istediği belirtilerek, "Moskova anlaşmaya sadece Kiev'den gerçek garantilerin sağlanması durumunda dönmeyi düşünebilir" dediği açıklandı.
ÖNCE KIRIM SALDIRISI SORUŞTURMASI BİTMELİ
Açıklamada, "Putin, Erdoğan'a Kiev'den İstanbul Anlaşması'na sıkı bir şekilde uyulacağına dair gerçek sözler istedi ve özellikle insani yardım koridorlarının askeri amaçlarla kullanılmamasının sözünün verilmesini istedi" denildi. Kremlin ayrıca, anlaşmaya sadece Kırım'a düzenlenen dron saldırısı ile ilgili bir soruşturmanın tamamlanmasından sonra dönülebileceğini duyurdu.
BALTIK DENİZİ LİMANLARININ KULLANILAMAMASI SORUN
Putin'in telefon görüşmesinde ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan'a anlaşmanın ikinci kısmı olan Rus tarım ürünleri ve gübrelerin dünya pazarlarına gönderilmesinin gerçekleşmediğini de hatırlattığı ve bundan dolayı rahatsızlığını belirttiği de açıklandı. Bu ürünler Batı'nın yaptırımlarına maruz kalmasa da Rus üreticiler daha önce kullandıkları Baltık Denizi limanlarını kullanamadıkları için ürünlerini dağıtamamaktan şikayetçi.
TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI
Rusya ile Ukrayna arasındaki tahıl anlaşması Temmuz ayında Türkiye ve Birleşmiş Milletler arabuluculuğuyla imzalanmıştı. 19 Kasım'da sona ermesi planlanan anlaşmada tahılların güvenli bir şekilde nakliyesi sağlanmıştı. Bu anlaşma kapsamında 25 milyon tahılın dünya pazarına girmesi hedefleniyordu.