Tgrt Haber

Dünyanın nefesini tuttuğu krizde Putin'den kritik açıklama: Bazı birlikleri çektik

15 Şubat 2022 18:32 - Güncelleme : 15 Şubat 2022 18:57
Putin geri çekilmeyi doğrulasa da Ukrayna'nın doğusu için özel statü taleplerini yineledi.

Tüm dünyanın dört gözle gelişmeleri takip ettiği Rusya-Ukrayna hattında Putin’den geri adım geldi. Almanya Başbakanı Olaf Scholz’ı Moskova’da ağırlayan Putin görüşme sonrası kameraların karşısına geçerek ‘Avrupa ile müzakereye hazırız’ dedi. Putin ayrıca sınırdaki bazı askeri birliklerin bölgeden ayrıldığını doğruladı.

Putin geri çekilmeyi doğrulasa da Ukrayna'nın doğusu için özel statü taleplerini yineledi.

Rusya-Ukrayna hattında sıcak gelişmeler yaşanıyor. Kiev-Moskova hattında diplomasi trafiği gün geçtikçe artarken Putin, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Kremlin Sarayı’nda görüştü. İki ülkenin sınırlarında yaşanan askeri sevkiyatlar ile ilgili Putin alınan kararını duyururken Avrupa’ya müzakere çağrısını ise yineledi.

“FİKİRLERİMİZİ VE ÖNERİLERİMİZİ ANLATTIK”

Putin, Scholz’a ‘NATO'nun doğuya doğru yayılmaması konusundaki beklentimizi kendisine ilettik' dediğini belirterek “NATO anlaşması yeni ortakları kabul etmek zorunda olduğunuzu söylemiyor. Rusya'nın talepleri NATO ve diğer partiler tarafından karşılanmadı. Görüşmemi gereken bazı fikirler var biz de bazı önerilerde bulunduk” ifadelerini kullandı.

Dünyanın nefesini tuttuğu krizde Putin'den kritik açıklama: Bazı birlikleri çektik

“AVRUPA İLE SAVAŞ İSTEMİYORUZ”

'Ukrayna'nın coğrafi entegrasyonunun müzakerelerle ortaya konması çağrımız da göz ardı edildi' diyen Putin, Doğu Ukrayna için özel statü talepleri olduğunun altını çizdi. NATO'nun söz konusu güvenlik olduğunda durumu kendi istedikleri şekilde değerlendiğini belirten Putin, 'Buradaki ittifak bloklarını istedikleri gibi seçebilmenin yanı sıra burada başka ülkelerin güvenliğini tehlikeye atarak güçlendiremeyeceklerini biliyor olmaları gerekir.' ifadelerini kullandı. Rusya'nın savaş istemediğinin altını çizen Putin, 'Bunu istiyor muyuz? Elbette hayır. Tam da bu nedenle bir müzakere süreci için önerilerde bulunuyoruz' dedi.

“ASKERLERİMİZİN ÇEKİLDİĞİ BİLGİSİ DOĞRU”

Putin şu ifadeleri kullandı; "Öncelikle meclisteki oylama ile ilgili bu bilgiyi az önce duydum. Ve askerlerimizin kısmen bölgelerden çekildiği de doğru. Şu anda ordumuzun durumu hakkında yorum yapmam doğru olmaz. Meclisin kararı ile ilgili şunu söyleyebilirim, hukukçularımızı halkın fikrine göre hareket eder. Halkımız da çok tutkulu tabi ki. Donbass halkına iyi duygular besliyorlar. İki yasa önerisi var ve açık oylama yapıldı. Burada parti disiplini uygulanmadı buna rağmen büyük çoğunluk öneriyi onayladı. Bu da muhalefet tarafından önerilmişti bunu da özellikle hatırlatmak isterim. Bu yüzden Donbass halkının sorunlarını çözmek için elimizden gelen her şeyi yapmamız gerektiğini düşünüyorum.

ALMANYA’DAN SOMUT ADIM ÇAĞRISI

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, İspanya’nın başkenti Madrid’de İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares ile bir araya geldi. Bakanlar görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Baerbock yaptığı konuşmada, Rusya-Ukrayna arasındaki gerilime değinerek, Rusya'nın bölgedeki gerilimi azaltmak için askerlerin geri çekilmesi gibi somut adımlar atması gerektiğini ifade etti.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...