Tgrt Haber

Kremlin'deki zirvede dikkat çeken kare: Putin Macron'u adeta ti'ye aldı

07 Şubat 2022 22:32
Görüşme için tercih edilen masa, “Putin Fransa'ya görüş olarak uzağım mesajı vermek istedi” yorumlarına neden oldu.

Rus lider Vladimir Putin ile Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Kremlin'de bir araya gelip Ukrayna krizini görüştü. İki liderin oturduğu masada birbirlerine olan uzaklığının yanı sıra, Putin'in Macron'u eli cebinde karşılaması dikkat çekti.

Görüşme için tercih edilen masa, “Putin Fransa'ya görüş olarak uzağım mesajı vermek istedi” yorumlarına neden oldu.

Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilim savaş sınırına dayanırken, Türkiye'nin de aralarında olduğu birçok ülke tansiyonu düşürmek için diplomatik yollara başvurmaya devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yakın zamandaki Ukrayna ziyaretinden sonra, krizin diğer faktörü Rusya'ya da bir başka NATO ülkesi Fransa ziyarette bulundu. 

KREMLIN'DE UKRAYNA ZİRVESİ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna krizini görüşmek üzere Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile buluştu. Macron'u eli cebinde karşılayıp selam veren Putin, sergilediği rahat tavırlarla konuğunu pek fazla umursamadığın gösterdi. Salonda oldukça uzun bir masanın iki ucuna oturan liderler, bir bölümü gazetecilere açık gerçekleşen görüşmeye daha sonra baş başa devam etti.

Kremlin'deki zirvede dikkat çeken kare: Putin Macron'u adeta ti'ye aldı

PUTIN MACRON'A 'SEN' DİYE HİTAP ETTİ

Görüşmenin basına açık kısmında açıklamalarda bulunan Vladimir Putin, Rusya ve Fransa'nın güvenlik konusunda ortak endişeleri bulunduğunu belirterek Macron'a bu sorunun çözümünde yer almasından dolayı teşekkür etti.

Bu sırada Macron'a 'sen' diye hitap eden Putin, "Fransa'nın bu konuda ilkesel kararlar geliştirilmesi için tutarlı bir şekilde aktif olarak katılım sağlaması nedeniyle sana teşekkür etmek istiyorum" şeklinde konuştu.

"FRANSA KRİZİN ÇÖCÜMÜ İÇİN ÇABALIYOR"

Fransa'nın Avrupa'nın güvenliğiyle ilgili temel sorunların çözümünde yer aldığını ifade eden Putin, "Seleflerin de bunu yapıyordu. Buna, Gürcüler Güney Osetya'ya saldırdıktan sonra çıkan kriz, Minsk anlaşmalarının hazırlanması ve daha sonra Normandiya formatının organize edilmesi de dahil" diyerek şöyle devam etti:

"Fransa'nın mevcut yönetiminin ve bizzat Fransa Cumhurbaşkanı'nın ciddi tarihi perspektifte Avrupa'da eşit güvenliğin sağlanmasıyla ilgili krizin çözümü ve Ukrayna'nın güneydoğusundaki ülke içi krizin çözümü için gösterdiği çabaları görüyorum."

MACRON'DAN SAVAŞTAN KAÇINMA MESAJI

Putin'den sonra konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Macron da, yapılan görüşmenin Ukrayna çevresindeki gerginliğin azalmasının başlangıcı olacağını umduğunu kaydetti. Son haftalarda telefonla diplomasi trafiğinde olduğunu söyleyen Macron şunları söyledi:

"Krize rağmen, Ukrayna konusunda Devlet Başkanı Zelenskiy'le görüş alışverişi yapabildim ve birçok Avrupalı müttefikle, İngilizlerle, Amerikanlarla ve Kanadalılarla koordine olabildim. Bugünkü konuşmanın, benim için, gitmemiz gereken yolun başlangıcı olabileceğini düşünüyorum. Bu yol, gerilimin azaltılmasıdır. Tüm sorunları detaylı şekilde ele alabileceğimiz ve Rusya ile tüm Avrupa için faydalı kolektif yanıt aramaya başlayabileceğimiz mutluyum. Bu yanıt, savaştan kaçınma ve herkes için istikrarı, şeffaflığı ve güveni tesis etme imkanı sunacak."

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...