Tgrt Haber

Putin nükleer çılgınlık yapar mı? Uzmanlardan çok çarpıcı yorumlar

03 Mart 2022 10:19 - Güncelleme : 03 Mart 2022 11:15

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali devam ederken savaşın nasıl sonuçlanacağı ve ne kadar süreceği halen belirsizliğini koruyor. Özellikle itibar kaybı yaşayan Putin’in nükleer silahları kullanma tehdidi tüm dünyayı diken üstünde tutuyor. Peki Putin nükleer bir çılgınlık yapar mı? Savaşı kaybeden bir Rusya’da nasıl bir tablo ortaya çıkar? Putinsiz bir Rusya ne ifade ediyor? TGRT Haber’de uzmanlar değerlendirdi.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali 8’inci günde de tüm şiddetiyle devam ediyor. Rusya stratejik noktalara saldırmayı sürdürürken diğer taraftan müzakere masası kuruldu. Ancak müzakerelerin ilk turundan bir sonuç alınamadı, masa ikinci kez kurulacak. Rusya işgalinin hangi sonuçla niteleneceği halen belirsizliğini koruyor. Ancak Rusya kuvvetlerinde, özellikle karada yer yer bir çözülme söz konusu. Bu süreçte Ukrayna kuvvetleri ise beklenmedik bir performans sergiliyor. Ukrayna ordusunun tüm mücadelesine rağmen Rusya’nın hava gücü üstünlüğünden dolayı ülkenin pek çok şehri yerle bir edildi, insanlar sığınaklara sığındı, 2000’i aşkın sivil yaşamını kaybetti, binlercesi ise sığınmacı durumunda. Peki 8 günlük tabloda son durum nedir? Putin sahada sıkıştı mı? Putin'in hesap edemediği nedir? Terör ve Güvenlik uzmanı Coşkun Başbuğ ile Türkiye Gazetesi Yazarı Yusuf Alabarda, TGRT Haber’de Cem Küçük ile Günaydın Türkiye programında işgale ilişkin çarpıcı yorumlarda bulundu.

PUTİN’İNKİ ‘NİYE OLMUYOR?’ SENDROMU

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in planının 48 saat içerisinde Ukrayna’yı ele geçirip akabinde Batı’dan gelen tepkileri göğüslemek olduğunu belirten Başbuğ, bir oldubitti ile Ukrayna’nın kendilerinin olacağını kurguladığını söyledi. Putin’in hayalini kurduğu tablonun istediği gibi gerçekleşmediğini kaydeden Başbuğ, “Hem beklemediği bir direnişle karşılaştı hem de Rusya ordusu beklenmedik çözülmeler yaşandı. Bu tablo sonucunda ordudaki gevşeme çözülmeyi de beraberinde getirdi. Kesin sonuç vermek için daha erken. Ukrayna önde gidiyor. Sonlara yaklaştıkça uzayan süre paniği getirir. Putin şu an ‘niye olmuyor?’ sendromu yaşıyor. Büyük bir gelişme olmazsa sonucun değişmesi zor. Putin nükleer çılgınlık yapmazsa zaman Rusya’nın aleyhine Ukrayna’nın lehine ilerler” dedi.

PUTİN ÇILGINLIK YAPABİLİR

Putin’in ciddi bir itibar kaybı yaşandığını belirten Putin, Rus halkının da Putin’in uyguladığı politikayı eleştirmeye başladığına dikkat çekti. “Putin’in buradan geri adım atması zor” değerlendirmesi yapan Başbuğ, bunun nedenini şöyle açıkladı: “Şu anki durum Putin’in gelecekteki siyasi hayatına mal olacak noktada.” Putin’in kaybedeceği bir şey kalmamış insan durumuna gelmesine çok az kaldığını kaydeden Başbuğ, “Putin bir nükleer çılgınlık yapabilir” ifadelerini kullandı. Başbuğ, Rusya’nın Afganistan sendromuna doğru ilerlediğini belirterek “Sürpriz olmazsa savaş bu şekilde devam eder. Sonucu kestirmek zor. Putin’in sonunun geleceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

RUSYA SURİYE’DE VE LİBYA’DA DA KAYBEDER

Başbuğu, Putin’in Ukrayna’da kaybetmesinin ciddi sonuçları olacağına dikkat çekerek “Bu durum Libya’da ve Suriye’de de çözülmelere neden olacaktır. Rus kuvvetleri ciddi ve kötü bir sınav veriyor. En çok etkilenecek olan Suriye’deki Rusya politikasıdır. Libya’daki durumu da riske girer” dedi. Başbuğ, Türkiye’nin bu süre içerisinde uyguladığı ince politikanın da son derece doğru olduğunu söyledi. 

HEDEF PUTİNSİZ BİR RUSYA

Türkiye Gazetesi Yazarı Yusuf Alabarda, eğer Ukrayna’daki işgal 3 aya kadar uzarsa ve Rusya’ya yönelik yaptırımlar bu şekilde devam ederse Rus halkında asıl rahatsızlığın o zaman başlayacağını söyledi. Putin’in Batı’nın savaşa bu denli müdahil olacağını belki de tam hesaplayamadığını vurgulayan Alabarda, “Putinsiz bir Rusya ileride olabilir. Avrupa Putinsiz bir Rusya istiyor. Bu yüzden Rusya son derece önemli. Burada Batı'nın Çin’in kuşatmasına yardımcı olan bir Rusya mı yoksa Çar’ın geri dönüşümü mü? Bu süreçleri Ukrayna üzerindeki çatışma belirleyecektir” ifadelerini kullandı. 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...