Putin'den Çin'in Ukrayna çözümüne mesaj: Önerileri dikkate alacağız
Son dakika haberi: Tüm dünya gözünü Moskovo'daki tarihi zirveye çevirdi. Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşta barış süreci için Türkiye'nin çabasından sonra Çin de devreye girdi. Vladimir Putin, Ukrayna çözümü için Çin'in önerilerini dikkate alacağını belirtti.
Rusya ile Ukrayna arasındaki krizde ateşkes için Türkiye'nin çabalarından sonra Çin de harekete geçti. Çin yönetimi, son dönemde Ukrayna krizinin çözümü konusunda rolünü ve ağırlığını artıracağının işaretlerini vermişti. Çin, savaşın yıl dönümü olan 24 Şubat'ta krizin siyasi çözümü için önerilerini içeren 12 maddelik "tutum belgesi" açıkladı. Belgede gerginliklerin aşamalı olarak azaltılarak ateşkesin sağlanması gerektiği vurgulanmıştı.
PUTİN'DEN MESAJ
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Çin'in, Ukrayna'daki sorunun çözümüne ilişkin önerilerini dikkatle inceledim. Çin'in önerilerini ele alacağız" dedi.
RUSYA - UKRAYNA SAVAŞI
Çin ile ABD arasında jeostratejik rekabetin ve bölgesel gerilimlerin arttığı bir dönemde başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı, Pekin yönetimini, "ortak düşman" algısıyla benzer meydan okumalarla karşı karşıya olan Moskova ile yakınlaştırdı.
Çin ve Rus liderlerinin, savaşın başlamasında hemen önce, 4 Şubat 2022’de, Putin'in Pekin Kış Olimpiyatları için Çin'e yaptığı ziyaretteki görüşmede, "iki ülke arasındaki dostluğun limiti olmadığına" vurgu yapan ortak açıklaması, Pekin yönetiminin kısa süre sonra başlayacak savaşta izleyeceği tutumunun işareti olarak yorumlandı.
TİCARET DE KAZANDI
Pekin sözcüleri, çatışmaların başlamasının ardından "savaş" ve "işgal" sözcüklerini kullanmaktan kaçınırken BM Genel Kurulundaki oylamada çekimser kalarak Moskova'yı kınamayan az sayıda ülke arasında yer aldı. Çin, her ne kadar savaşın ardından Rusya'ya yönelik uluslararası yaptırımlara katılmasa da ABD ve Avrupa ile ekonomik ilişkilerine zarar vermemek için yaptırımların çerçevesine büyük ölçüde uydu.
Öte yandan Pekin, yaptırımların Avrupa ile Rusya arasındaki alışverişleri kısıtlamasıyla yön değiştiren ticaretten de kazanç sağladı. Savaşın ardından iki ülke arasındaki ticaret hacminin, özellikle enerji alanında arttığı gözlendi. ABD, özellikle son dönemde Rusya'ya savaşta silah desteği sağlamaması yönünde uyarıda bulunurken Çin, doğrudan ve büyük çaplı silah satışı yapmasa da Moskova ile ortak askeri tatbikatlar dahil askeri işbirliğini sürdürdü.